AKTUELNO

Srbija dve trećine svoje spoljnotrgovinske razmene ostvaruje sa zemljama EU, rekao je ekonomski savetnik u Vladi Srbije.

Ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj izjavio je da postoji mnogo razloga zašto Srbija sledi jasnu evropsku politiku, ocenjujući da je fiskalna konsolidacija dala sjajne rezultate i da je većina stvari promenjena zahvaljujući evropskom putu Srbije.

On je istakao i da je proces evrointegracija jasna predvidiva budućnost za srpske građane, ocenjujući da građani Srbije veruju ovoj vladi i u evropski put Srbije, jer vide rezultate nakon tri godine ekonomskih reformi, a koje nisu bile politički popularne.

- Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke rangirana kao 47 od 189 zemalja. Sabilizovana je i stopa rasta, koja je sada oko tri odsto, a predviđa se da će se u narednim godinama kretati između 3,5 i 4,5 odsto. Fiskalni deficit Srbije kreće se oko nivoa predviđenog kriterijumima iz Mastrihta, sa čim mnoge evropske zemlje ne mogu da se pohvale - naveo je on.

Upitan da prokomentariše odnose Srbije i Hrvatske, koja je članica EU, Krulj je naglasio da je srpska vlada usredsređena na ekonomsku stabilnost i pragmatizam.

- Za ceo region je korisno da odnosi budu stabilni i dobri. Rekao bih da Srbija i premijer Aleksandar Vučić, u osnovi pokušavaju da budu maksimalno pragmatični i na taj način omoguće ekonomske prednosti za region i za Srbiju - rekao je ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj.

S. P.

#Ekonomija

#Srbija

#Vladimir Krulj

'