AKTUELNO

Kineska kompanija "Zijin mining" zainteresovana je za RTB Bor, piše danas dnevni list Blic.Prema saznanjima lista, ta kompanija medju onima koje su se javile na tender koji je nedavno raspisala Vlada Srbije.

Oni navode da je Zijin jedna od kompanija sa najvećim metalnim mineralnim resursima u Kini i da je prethodnih godina medju najprofitabilnijim kompanijama u industriji.

"Zijin mining" grupa je jedna od najvećih kineskih proizvodjača zlata, druga po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.

Ministarstvo privrede objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog investitora za RTB, a rok za podnošenje prijava je 20. avgust. U pozivu se navodi se da budući investitor dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Bor. Na poziv se mogu se prijaviti i domaće i strane kompanije, a u uslovima je navedeno da zainteresovana strana mora da se pretežno bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih obojenih i plemenitih metala i da je ostvarila poslovni prihod od bar 500 miliona dolara u poslednjoj poslovnoj godini.

Zainteresovani moraju još i da uplate depozit ili dostave garancije u iznosu od milion dolara.

#Kina

#RTB Bor

'