AKTUELNO

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje je porastao 0,8 odsto, na 94,74 boda, nedaleko najviši nivo u dve nedelje.

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje je znatno porasla jer su u SAD-u ojačali inflacijski pritisci, pa su ponovno oživele špekulacije da bi FED do kraja godine mogao povećati kamate još u dva navrata, piše SEEbiz.

Cena američke valute je skočila i prema japanskoj 1,7 odsto, na 112,35 jena. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je kurs evra skliznuo 0,5 odsto, na 1,1685 dolara.

Uspon dolara zahvaljuje se podacima o proizvođačkim i potrošačkim cenama u SAD-u koji pokazuju da inflacijski pritisci jačaju, što bi američku središnju banku moglo navesti da ove godine ukupno podigne kamatne stope čak u četiri navrata.

Od početka godine FED je već u dva navrata povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a procenjuje se da postoji više od 70 odsto izgleda da će kamate povećati i u septembru.

A nakon novih naznaka jačanja inflacije, ponovno se špekuliše da će FED na kraju godine još jednom povećati cenu novca, s obzirom na rast američke privrede, piše SEEbiz. U petak je predsednik FED-a Jerome Powell kazao da veruje da je privreda dobro pozicionirana i da bi posljednji vladini porezni i planovi o potrošnji mogli da podstaknu rast ekonomije možda i tri godine.

#Dolar

#SAD

'