AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali preuzeo je danas Dina karticu, koju će u narednom period imati svi građani, čime, kako je rekao, kao ministar pruža podršku domaćoj platnoj kartici, koja i puni budžet Srbije.

Mali je podvukao da je kartica besplatna - ne postoje ni mesečne, ni kvartalne provizije, ali i da se provizija smanjuje šest puta prilikom upotrebe Dine, što je važno za građane, ali i trgovce i zanatlije.

- Mali trgovci i zanatlije su često znali da ne primaju kartice, jer su bile skupe, odnsono skupa je bila provizija. Ovde je provizija šest puta niža, 2,18 dinara i očekujem da će veliki broj zanatlija i malih trgovaca početi da prima 'Dinu' kako bi se dodatno pospešio platni promet i ekonomska aktivnost - rekao je Mali novinarima u "Poštanskoj štedionici", gde je preuzeo svoju karticu.

Dodao je da je "Poštanska štedionica" do sada izdala 1,5 miliona Dina kartica, što je, kaže, primer kako zajedno možemo da podržimo nešto domaće, od čega korist imaju građani, mala privreda i svi koji rade u našoj zemlji.

Foto: Tanjug

Ministar je istakao i da je banka "Poštanska štedionica" prošle godine, ostvarila dobit od 3,9 milijardi dinara, dok su sve banke u kojima je država vlasnik u Srbiji prošle godine imale ukupnu dobit od oko 13 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, to u pokazuje da smo u potpunosti stabilizovali naš bankarski sektor, koji je kičma razvoja privrede.

- Bankarski sektor kroz povoljne kredite i kroz odnose sa privredom i građanima treba da obezbedi dalju motvaciju i impuls daljem razvoju privrede - ukazao je Mali.

Foto: Tanjug

Zahvalio je "Poštanskoj štedionici" što podržava napore Vlade Srbije i dodao da će vlada sa domaćim bankama raditi na tome da se dalje unapredi bankarsko i finansijsko tržište.

- Da građani, ali i mali trgovci i zantalije imaju korist, da okruzenje u kojem radimo bude takvo da se otvaraju nova radna mesta, razvija privreda, bankarski sistem bude stabilan i da što veći broj ljudi koristi domaću karticu - zaključio je Mali.

Svi građani koji imaju račun u nekoj od banaka će od 17. avgusta imati pravo na besplatnu Dina karticu, ali banke nemaju obavezu da izdaju Dinu klijentima sve dok im ne istekne postojeća kartica koju su dobili od tih banaka.

Foto: Tanjug

Cilj zakona koji je nedavno usvojen u Skupštini je snižavanje visokih troškova kartičnih plaćanja, odnosno međubankarske naknade koja u našoj zemlji prošečno iznosi oko 1,1 do 1,2 procenta, pa i preko dva procenta.

Ideja je da se rasterete trgovci koji su svoje troškove prebacivali na cenu robe i usluga, a na kraju su "deblji kraj" izvlačili građani.

#Siniša Mali

#karte

'