separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

RTB Bor povećao izvoz 23 odsto u prvih šest meseci


Rudarsko-topioničarski basen Bor prodao je u prvih šest meseci 2018. godine na stranom tržištu nepunih 15 hiljada tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 23 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.


Devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu za šest meseci iznosi 107,1 milion dolara, a dodatnih 30,9 miliona dolara zarađeno je od isporuke bakra domaćim prerađivačima. 

Kako se precizira u saopštenju kompanije, Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su u prvoj polovini godine od RTB-a gotovo 15 hiljada tona bakra u vrednosti 103,2 miliona dolara. Englezi su za borsko srebro kupljeno od januara do juna platili milion i 372 hiljade dolara, a dodatnih 835 hiljada dolara izdvojili su za paladijum i platinu.

 Poljaci su od januara do kraja juna nabavku selena i plavog kamena iz Bora platili ukupno milion i po dolara, a u istom periodu je put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla i sumporna kiselina u vrednosti 216 hiljada dolara. 

S druge strane, domaćim prerađivačima - "Valjaonici bakra“ i "Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom "Pometonu“ - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra u vrednosti 30,9 miliona dolara. 

Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, pa se može reći da je ukupan izvoz RTB-a za šest meseci ove godine vredan 138 miliona dolara, navodi se u saopštenju. 

Samo u junu mesecu, RTB Bor je od prodaje bakra ostvario prihod od 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra, plavog kamena i sumporne kiseline.

Iz kompanije ističu i da su rudari sa dva površinska kopa - Velikog Krivelja i Južnog revira - za šest meseci najpre skinuli 10,9 miliona tona raskrivke, a potom, zajedno sa količinama iz Jame, došli do ukupno osam miliona tona rude. 

Daljom preradom rude u flotacijama dobijeno je 112,2 hiljade tona suvog koncentrata, odnosno 22 hiljade tona bakra u koncentratu. U novoj topionici u Boru je u prvoj polovini godine od sopstvenih, uvoznih i ostalih sirovina ukupno proizvedeno 32 hiljade tona katodnog bakra. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti