AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic izjavio je da je Samit 16+1 u Sofiji prilika da Srbija na kvalitetan i znacajan nacin iskoristi ovaj mehanizam saradnje, a on će, kako je rekao, biti obeležen potpisivanjem ugovora o modernizaciji pruge između Novog Sada i granice s Madarskom, projektom vrednim 943 miliona evra.

Kako je rekao, to je najvredniji ugovor koji se danas potpisuje u Sofiji.

- Srbija u ovom formatu ima najsnažnije odnose s Kinom, koji se potvrduje potpisivanjem konkretnih sporazuma na širokom polju - ocenio je Antić.

O sastanku sa kineskim premijerom Li Kecijangom kažže da je bio uspešan.

- Ono što je obeležžilo razgovor s kineskim premijerom je potvrda visokog stepena interesovanja Kine za saradnju sa ovim delom Evrope. On je jasno rekao da Kina ima slobodnih sredstava za investiranje, koje bi mogla da uloži u svojoj zemlji, ali da oni žele da osete benefite medunarodne saradnje kroz razvijanje projekata u inostranstvu - kazao je Antić.

- Samit je, kako je rekao, snažna ekonomska poluga koju Kina deli sa ovim delom sveta, pre svega na izgradnji infrastrukturnih objekata, a u prvi plan stavlja projekte koje targetiraju više država. "Ono što je kljucno za sve projekte, investicije, infastrukturne objekte je da mi insistiramo na lokalnim i evropskim standradima, koji ce u nekom trenutku biti verifikovani od strane EU - precizira Antić.

Kao primer navodi projekat modernizacije Kostolca, težak više od milijardu dolara, za koji kaže da je zasnovan na najvišim stanaradima i najvišoj dostupnoj tehnologiji.

Na pitanje da li ocekuje da kineska kompanija pobedi na tenderu za strateškog partnera za RTB Bor, Antić kaže da je Srbija "jasno pokazala šta hoce".

- Srbija ce u narednim danima raspisati poziv za strateško partnerstvo. Mi verujemo da cemo imati nekoliko kompanija koje ce uzeti ucešce, a medu njima i kineska kompanija, koja ima dobre šanse da dokaze da deli našu viziju, a to je da dostignemo pune kapacitete u proizvodnji - rekao je Antić.

#Aleksandar Antić

#Sofija

'