AKTUELNO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas u Beču na sastanku ministara ekonomije u okviru Berlinskog procesa, i tom prilikom istakao da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i da je mnogo toga urađeno u toj oblasti.

Ministar Siniša Mali je govorio na panelu “Zajednički pristup ka digitalizovanom zapadnom Balkanu” gde je rekao da 10 odsto BDP-a naše zemlje čini upravo IT industrija, koja beleži visoke stope rasta iz godine u godinu.

- Samo ove godine imamo skoro milijardu evra izvoza kroz tu industriju, a posebno me raduje što veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi upravo u tom poslu. Naša je obaveza da upravo te ljude zapošljavamo i da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji - rekao je Siniša Mali.

Navodeći da je programiranje u Srbiji uvedeno, ne samo u srednje, nego i u osnovne škole, Siniša Mali je rekao da od ove godine 1.750 škola ima bezbedan internet, što je vema važno jer se na taj način pokazuje briga o našim mladima i našoj deci.

Foto: Ministarstvo finansija

Republika Srbija je, prema njegovim rečima, postala lider u implementaciji takozvanoih e-udžbenika, a od septembra meseca ćemo imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane, pa će deca svoje obrazovanje sticati u okruženju koje je najbolje za njihove karijere u budućnosti.

- Vlada Republike Srbije je posebno ponosna na projekat e-uprave. Samo prošle godine, više od šest miliona dokumenata je izdato u elektronskoj formi, čime smo našim građanima uštedeli milione sati čekanja u redovima, a uštedeli smo im takođe i 2,2 miliona evra samo u taksama - rekao je Siniša Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na projekat e-beba, ističući da je on veoma važan jer mladi roditelji više ne moraju da čekaju u redovima da bi prijavili dete, već to može da se uradi odmah u porodilištu, a sva potrebna dokumenta se dobijaju na kućnu adresu.

Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, ponosna i na velike naučno-istraživačke centre koji se grade širom Srbije, a za šta je već izdvojeno 65 miliona evra. Ministar je naveo primer Naučno-tehnološkog parka u Beogradu koji, kako je rekao, radi savršeno, i gde već posluje na desetine kompanija i radi stotine mladih ljudi.

- Dakle, digitalizacija je za nas veoma važna. Veoma je bitna za ceo region. Srbija je sledeće godine domaćin Digitalnog samita zemalja regiona i cilj nam je da potvrdimo našu zemlju kao lidera u toj oblasti i da našim mladim ljudima damo pravu osnovu za buduće karijere - zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

#Beč

#Siniša Mali

'