AKTUELNO

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, nakon održavanja upravnog odbora Zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana, rekao je za Nacionalni dnevnik televizije Pink da je učestvovalo šest predsednika Privrednih komora i da je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora ogromna prednost za koju je potrebno vreme.

- Mi zajedno činimo tu zajedničku instituciju, koju smo napravili da bi podržali vlade u regionu, ali i evropske institucije, da vidimo na koji način poslovna zajednica može da se uključi u taj proces. Na nama je da dajemo preporuke i vidimo šta je urađeno između jednog i drugog samita, između Trsta i Londona - kazao je Čadež.

Po njegovom mišljenju, naši najviši zvaničnici su svesni koje su to prednosti jedinstvenog ekonomskog prostora.

- Naša privreda je itekako svesna koje su to prednosti. Ukoliko usvojimo taj akcioni plan, ukoliko standardizujemo sve procedure, govorimo o stvaranju prostora koji na taj način poslovanja, ima realnu šansu da sledećih deset godina ima veći rast od četiri odsto svake godine - naglasio je Čadež.

On dodaje da je na nekim stvarima u vezi modela zajedničkog poslovanja već nešto urađeno.

- Posle Trsta imenovani su koordinatori koji su pri predsednicima vlada, a koji su zaduženi za koordinisanje tog procesa stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora. Ono što mi vidimo kao problem jeste definisanje nekih akcionih planova i implementacije na terenu - istakao je Čadež.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, usvojena je jedna Deklaracija gde smo dali konkretne predloge, a Berlinski proces je nastao da vidimo na koji način možemo da razvijemo naše ekonomije u budućnosti, kao i da je za formiranje jedinstvenog ekonomskog prostora potrebno vreme.

Dodaje, da je ovogodišnji domaćin Berlinskog procesa, Velika Britanija, stavila ekonomske teme "sa strane", što nije dobar pokazatelj.

- Čini se da je ove godine domaćin u prvi plan stavio političke teme koje su važne, ali ne toliko u ovom formatu - rekao je Čadež i dodao da su vladama dati predlozi na koji način mogu da uđu u stvaranje zajedničkih mehanizama kako bi firme profitirale.

- To nije proces koji se ostvaruje odmah, Evropskoj uniji je bilo potrebno dosta vremena. Kada pogledate zemlje koje su u pregovaračkom procesu, pregovaraju u okviru poglavlja, mi imamo fantastične rezultate, ministarka Joksimović sa svojim timom i vlada Srbije su uradili veliki posao u poslednjih godinu dana, kad su u pitanju pregovori o poglavljima - ocenio je Čadež.

On je naveo da je jedan od predloga i osnivanje ministarstva za regionalnu saradnju, budući da su za sve predloženo potrebni resursi za sprovođenje, stručnjaci, ekspertiza.

Čadež dodaje da je potrebno oslikati ovaj region kao privlačan za investicije.

- Mi smo kao investicioni forum napravili onlajn investicionu platformu gde predstavljamo sve ekonomije zapadnog Balkana, kao jedan region od 18,5 miliona ljudi, na kojoj možete da dobijete sve informacije ukoliko želite da investirate u bilo koju od ekonomija ovde - naglasio je Čadež.

#Marko Čadež

'