AKTUELNO

Predstavnici srpskih preduzeća iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sastali su se danas sa delegacijom francuskog poslovnog udruženja ‘Pokret francuskih kompanija’ - MEDEF, koja okuplja kompanije koje zapošljavaju više od 400.000 ljudi i čiji je prihod oko 125 milijardi evra.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović bila je domaćin sastanka na kojem je ukazala da Srbija i Francuska imaju dobre političke i ekonomske odnose, kao i da Srbija želi u narednom periodu da privuče više francuskih investicija.

- Sledeće godine Srbija i Francuska obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa, ali pored dobrih političkih odnosa, mi imamo veoma dobre i ekonomske odnose, i beležimo rast investicija, kao i trgovinske razmene između naše dve zemlje - rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je na sastanku najviše razgovarano o saradnji u oblasti železnice i da će se razgovori o mogućoj saradnji nastaviti i u narednom periodu, pod pokroviteljstvom Ministarstva i ambasade Francuske.

Mihajlović je rekla da se u septembru očekuje da koncesionar, francuska kompanija "Vensi" i zvanicno preuzme Aerodrom "Nikola Tesla", a koja je, kaže, pokretač za druge francuske investicije u Srbiji.

- Koncesija za nas nije samo pitanje jednokratne naknade koju će koncesionar uplatiti, već pre svega uglaganja koje će u narednih pet do šest godina omogućiti da se aerodrom dalje razvija - dodala je ona.

Jedna od tih investicija, najavila je ministarka, jeste pruga od aerodroma do grada.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni, rekao je da između Francuske i Srbije postoje izvanredni odnosi koji se svakog dana poboljšavaju i da je današnja poseta asocijacije MEDEF važna radi daljeg poboljšanja privredne saradnje u budućnosti.

- Francuska je uz Srbiju kad je reč o ekonomskom razvoju, o stabilnosti regiona i evropskim integracijama - podvukao je Mondoloni.

Šarl Paradi, predsednik Francusko-srpskog poslovnog saveta, rekao je da je asocijacija MEDEF prisutna u Srbiji već 25 godina i dodao da je ovo sedmi put da delegacija boravi u Beogradu.

Podsetio je da je delegacija poslednji put boravila u Srbiji 2014. godine.

On je dodao da je u poseti Srbiji 15 velikih kompanija koje predstavlja 20 njihovih najviših rukovodilaca, a koje posluju u oblasti infrastrukture, inženjeringa, softvera.

- Srbija je krenula napred u poslednje tri godine i zahvaljujući privrednom rastu ima više prilika da se u Srbiji posluje i investira. Danas smo razgovarali o saradnji u oblasti železnica, a postoji interesovanje i za vazdušni saobraćaj, izgradnju metroa, i postrojenja za preradu vode za piće i otpadnih voda - ukazao je Paradi.

#Francuska

#Srbija

#Zorana Mihajlović

#investicije

'