AKTUELNO

Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunika Rasim Ljajić i pozvao privrednike iz Irana da ulazu u Srbiji.

Ljajić je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Iran, koji se održava u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom, rekao da je pokrenuta inicijativa za zakljucenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Zato je pozvao srpske privrednike da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih porizvoda i roba.

Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je Ljajić, oblasti od obostranog interesa i potencijala za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.

- Poruka poslovnim ljudima iz Irana je da dođu i investiraju u Srbiji. Vi ste u našu zemlju više nego dobrodošli - rekao je Ljajić.

Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim sa Iranom i uspostavljenu direktnu avio-liniju Beograd-Teheran što, ističe, olakšava dolazak i privrednika i turista iz Irana.

- Srbija je prošle godine privukla najviše stranih investicija od svim zemalja u regionu - naveo je Ljajić i istakao da bi zato dolazak iranskih privrednika značio da Srbija i Beograd mogu da budu regionalni centar za prisustvo iranskih privrednika u regionu.

Naveo je i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kaže, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

- Videćemo u oktobru koje je prvo prolazno vreme i da li smo napravili iskorak - rekao je Ljajić i dodao da je pred nama šansa za veliki iskorak u ekonomskoj saradnji, te da veruje da će stručnjaci iz Srbije raditi na modernizaciji termolektrana u Iranu.

Istakao je da je za 15 godina koliko je na čelu Mešovitog komiteta za privrednu saradnju sa Iranom nikada kao danas nije postojala veća politička volja i spremnost za ekonomsku saradnju.

#Iran

#Rasim Ljajić

#privreda

'