AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave obišli su danas Gradsku upravu u Smederevu gde im je demonstriran rad na Informacionom sistemu za elektronsku razmenu podataka - eZUP.

Brnabić je nakon obilaska Gradske uprave navela da sistem eZUP koristi za to da imamo brzu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da imamo manje korupcije, jer se sve dešava na jednom mestu.

- Taj sistem stavlja građane na prvo mesto i građani nisu više kuriri države, oni sada ne moraju da idu od šaltera do šaltera i skupljaju papire, već lokalna samouprava i državna uprava ulaze automatski u podatke koje su im potrebne za sve građane i na istom šalteru dobijaju uslugu koja im je potrebna - kazala je Brnabić.

Foto: Tanjug

Navela je da nakon godinu dana korišćenja eZUP 275 državnih organa i lokalnih samouprava koriste taj sistem, te da od 275 organa ima više od 230.000 podataka koji su povučeni, odnosno 230.000 papira koje nismo morali da razmenjujemo i koje građani nisu morali sami da sakupljaju.

- To znači da smo otprilike uštedeli oko 500.000 sati čekanja za građane na šalterima, odnosno 500.000 sati za koje su građani trebali da idu od šaltera do šaltera, a za državnu upravu i lokalnu samoupravu smo uštedeli preko 20 miliona dinara na štampu i slanje tih papira poštom - kazala je premijerka.

Brnabić: Formirana Komisija za procenu i sanaciju štete

Vlada Srbije je formirala Komisiju za promociju i sanaciju štete nakon nevremena koje je bilo u proteklih desetak dana u Srbiji i trenutno se prikupljaju svi izveštaji na osnovu kojih će se reagovati, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara u Smederevu da li će se pomoći opštinama Smederevska Palanka i Velika Plana, kazala da je u četvrtak uveče bila u kontaktu sa predsednicima tih opština.- Dobila sam sve fotografije sa terena, Vlada je napravila Komisiju za procenu i sanaciju štete i u ovom trenutku se prikupljaju svi izveštaji sa terena tako da ćemo reagovati kako bi mogli da izađemo u susret svim ljudima koji su pretrpeli štetu - kazala je Brnabić.

Istakla je da je mederevo više od 20.000 podataka izvuklo automatskim putem, te da je Beograd na drugom mestu, koji je do sada izvukao 13.000 podataka.

- U ovom trenutku ne koriste svi ovaj sistem. I dalje ima i državnih organa i lokalnih samouprava gde građani moraju sami da sakupljaju podatke. U ovom trenutku sedam lokalnih samouprava ne koristi eZUP - kazala je Brnabić i dodala da je tim lokalnim samoupravama prošao rok za prikljucivanje na taj sistem, da su im poslata pisma i da će biti praćena dinamika priključivanja. Ukoliko proces priključivanja ne bude išao dovoljno brzo poslaćemo inspekciju i ići ćemo na kažnjavanje - istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović istakla je da su na zadovoljstvo svih građana i privrednika najbolja Gradska uprava u primeni eZUP.

- To prvo mesto smo osvojili zato što smo poštovali sva uputstva Vlada Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Ceo projekat je u Smederevu dobio i političku podršku, jer je građanima novac vreme, a nama su građani na prvom mestu - kazala je Avramović.

#Ana Brnabić

#Elektronska uprava

#Smederevo

'