AKTUELNO

Narodna banka Srbije će od 1. januara sledeće godine preuzeti deo nadležnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o NBS koje je danas usvojila Skupština Srbije.

NBS je navela da će od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi. Izmenama i dopunama Zakona predviđeno je i ukidanje Uprave za nadžor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u Narodnoj banci, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o privrednim društvima, kao i izmene i dopune Zakona o stečaju. Zakoni o izmenama i dopunama Zakona o NBS i Zakona o privrednim društvima stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Prvi član izmena i dopuna Zakona o NBS, koji se odnosi na preuzimanje dela nadležnosti Poreske uprave, stupa na snagu od 1. januara.

Skupština je potvrdila i više međudržavnih sporazuma - Sporazum o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazuma o zajmu (Projekat pružanja podrške finansijskim institucijama u državnom vlasništvu) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i kao i Sporazum o zajmu (Dodatno finansiranje za Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Usvojena je i odluka o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

#Narodna Banka Srbije

'