AKTUELNO

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Procene Izvršnog odbora su da će inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu od 1,1 odsto medjugodišnje, postepeno da se kreće ka cilju, ali da će do kraja ove godine ostati bliže donjoj granici cilja.

Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od tri odsto očekuje se u drugoj polovini 2019, pre svega po osnovu očekivanog rasta tražnje.

Da će inflacija u narednih godinu dana biti ispod centralne vrednosti cilja očekuju i finansijski sektor (2,5 odsto) i privreda (2,7 odsto). Dve godine unapred, finansijski sektor, kao i NBS, očekuju da će inflacija biti na cilju od tri odsto, dok privreda smatra da će biti blizu cilja (2,8 odsto).

Po oceni Izvršnog odbora privredni rast u Srbiji u ovoj godini u najvećoj meri vodjen je investicijama koje će u narednom periodu podržavati rast izvozno orijentisanih oblasti privrede.

"Izvršni odbor je imao u vidu da neizvesnost na medjunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vodjenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, koja je od sredine prošle godine znatnije povećana", navela je centralna banka.

Dodaje se da se, prema ocenama relevantnih medjunarodnih institucija, ne očekuje dalji rast cene nafte na svetskom tržištu, već njena stabilizacija do kraja godine, a zatim i pad tokom 2019.

Neizvesnost je prisutna, kako je istakla NBS, i po osnovu promenljivog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i uticaja vremenskih uslova na domaću proizvodnju i cene voća i povrća.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. jula.

#Narodna Banka Srbije

'