AKTUELNO

Ministar poljoprivrede govorio je za Novo jutro o protestu malinara i blokadi puta Prijepolje-Bijelo polje. On je istakao da država ne može da utiče na otkupnu cenu maline, budući da je određuje tržište, ali da se sredstvima iz budžeta maksimalno trudi da se troškovi proizvodnje smanje.

Malinari, koji su pod blokadom držali put Prijepolje-Bijelo polje, posle sastanka sa narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem (SNS) koji je održan prekjuče odlučili su da obustave blokadu puta i svoj protest. Malinari su na inicijativu narodnog poslanika Janjuševića pristali da pregovaraju sa nadležnim i put oslobode za saobraćaj.

Malinari su se bunili zbog niske otkupne cene maline i traže da akontna otkupna cena bude od 180 do 200 dinara.

Govoreći o protestu malinara, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se na ove ljude "ne treba ljutiti", da je stanje u malinarstvu teško, te da je Srbija navikla da bude lider.

- Mnogo je dezinformacija, pa sam tako juče video da se maline navodno kose. Jesu se kosile, ali je čovek to radio iz potpuno petog razloga. Ne ljutim se i nemam prava da se ljutim na malinare, ali nije rešenje ni blokada magistralnog puta. Poštujem svaki protest, oni su način da se iskaže nezadovoljstvo, ali to treba raditi ne ugrožavajući druge ljude - kaže ministar.

Foto: TV Pink

On najavljuje sastanak sa malinarima u 10 časova.

- Razgovori neće biti laki, jer su jasno postavili cilj: 180 dinara ili ništa. S druge strane, država ne može da određuje cenu. Možemo da utičemo na troškove proizvodnje, njeno odvijanje i mi to radimo. Država daje dosta sredstava za razvoj voćarstva, uključujući i malinarstvo - izdvaja se za navodnjavanje, sađenje, mehanizaciju, protivgradne mreže, osiguranje, devastirana područja, razmenu za đubrivo... Teško je, ali ćemo naći način - kaže ministar za "Novo jutro".

On zahvaljuje za deblokadu puta nakon apela predsednika i premijerke i ističe da su demonstranti počistili sve za sobom, "kao pravi srpski domaćini".

- Sa malinarima se i te kako razgovara. Nađite mi jednog ministra koji je sa malinarima više razgovarao u proteklih 30 godina! Drugo je pitanje da li se nekome sviđa ishod razgovora. Kako je dogovoreno, formiran je Nacionalni savet za malinu, obezbedili smo smanjenje troškova proizvodnje, trudimo se, ali ne može samo neko da dođe i kaže "hoću cenu i ništa više". To tako ne ide - kaže Nedimović.

Foto: TV Pink

Kako kaže, izneo je predlog da se preko državnog Fonda za razvoj bude obezbeđena kreditna podrška za izgradnju hladnjača. u srbiji u ovom trenutku 600 hladnjača otkupljuje malinu, a najveći otkupljivač ne prelazi devet posto od ukupne prodaje.

- S 1. junom smo izvezli 99.000 tona maline - to je rekord. Na srpskom tržištu se zadržava oko tri odsto domaće maline dok se 97 odsto izvozi - kaže ministar.

Nedimović kaže da postoji antimonopolska komisija koja je uradila svoj izveštaj i u kojoj se sve vidi, odnosno da nema antimonopolskog ponašanja.

- Spreman sam da razgovaram sa crnim đavolom, samo da rešimo problem - kaže Nedimović.

#Branislav Nedimović

#Novo jutro

#malina

'