AKTUELNO

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović potpisao je odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava iz budžeta za razvoj pčelarstva na toj opštini.

Kako se navodi u javnom pozivu, objavljenom na sajtu opštine, podsticajan sredstva će biti dodeljena za nabavku košnica, odnosno podnosiocima zahteva za ukupno 27 Dadan Blat košnica, a u cilju povećanja proizvodnje, produktivnosti, konkurentnosti, modernizacije i dostizanje standarda i održivog upravljanja resursima u pčelarstvu. Sredstva iz budžeta su za nabavku košnica za pčele u skladu Programa podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Golubac za 2018. godinu.

Po jednom zahtevu maksimalno se može odobriti do pet košnica nosiocu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava s prebivalištem na teritoriji ove opštine.

Jedan od uslova za podsticaj je da podnosilac zahteva ima registrovani pčelinjak, odnosno registrovaće pčelinjak u roku od 30 dana od dana odobravanja podsticajnih sredstava.

Poljoprivredna gazdinstva koja ostvare pravo na podsticaj u iznosu od 100 odsto investicije obavezni su da najkasnije za tri godine od dana odobravanja podsticaja vrate odobrena sredstva budžetu opštine Golubac.

Prednost prilikom odobravanja podsticaja imaće poljoprivredna gazdinstva koja nisu koristila podsticaje iz budžeta oe opštine u prethodnim godinama.

#pčele

'