AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zahvalio se malinarima što su prekinuli protest kod Prijepolja i najavio da će sutra sa njima razgovarati o proizvodnji maline, ali ne i o otkupnoj ceni roda pošto nju određuje tržište.

Nedimović je za Javni servis Srbije rekao da su malinari odlučili da prekinu protest, zato što su poslušali apele predsednika i premijerke da rešenje njihovih problema nije blokada saobraćajnica, već pregovori.

- Ja ću se videti sa njima sutra u 10 sati i razgovaraćemo kako država može da pronađe načine i da im pomogne kako da smanje troškove proizvodnje i kako da odreagujemo na nove uslove tržišta koji nisu laki - kazao je Nedimović.

On je kazao da je iz Srbije do maja, izvezeno rekordno maline oko 90 hiljada tona i da je normalno da dolazi do promena na tržištu, odnosno do smanjenja potražnje.

Nedimović je izrazio nadu da će malinari i hladnjačari uspeti da dođu razgovorima do kompromisa, jer je to u njihovom interesu.

Malinari, koji su pod blokadom držali put Prijepolje - Bijelo polje, sinoć su posle sastanka sa narodnim poslanikom SNS-a Krstom Janjuševićem odlučili da obustave blokadu puta i svoj protest.

Oni su od subote blokirali magistralu nezadovoljni otkupnom cenom, posebno ponuđenom dnevnom od 50 do 80 dinara.

Proizvođači su u svojim zahtevima isticali da je realna cena 180 dinara.

#Branislav Nedimović

#malina

'