AKTUELNO

Kompanija Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration), koja posluje u okviru kanadskog "Nevsuna", započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru, koji prethode otvaranju rudnika, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da rudarstvo ima ogroman potencijal da u našem ekonomskom rastu i rastu BDP-a doprinese čak do 5 odsto, a možda i više.

- To je ogromna baza na koju ćemo u budućnosti moći da se oslonimo, jer ako to imamo, moći ćemo lakše da razvijamo digitalizaciju, IT sektor, ali i poljoprivredu, da ulažemo u stočarstvo, i biće nam lakše da razmišljamo o održivom rastu u budućnosti - poručila je Brnabić.

Radovi, čiji je početak danas svečano obeležen u prisustvu državnih zvaničnika, izvode se u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, u Boru.

Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, Nevsun planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu, izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će Rakita imati skoro 150 zaposlenih.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije od kraja 2022. do 2038. godine očekuje se da će kapitalna investicija Nevsuna biti dodatnih 457 miliona dolara.

- Kako da se oseća predsednik vlade kada otvara investiciju od skoro 600 miliona evra, a koja će zaposliti više od 1.000 ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je početak radova važan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

- Sa ovom investicijom Bor može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina. Vladi je važno da ovde dolaze investicije, da ljudi ostaju u zemlji - rekla je Brnabić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan zvančajn za rudarski biznis u Srbiji i važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnikau borksom kraju, koji je, kaže, jedan od najpoznatijih u svetu kada je reč o rezervama bakra i zlata.

Foto: Tanjug

On je istakao da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbii, da je aktivno više od 200 ekploatacionih polja, i 127 istražnih polja na kojim se obavljaju važne istražne aktivnosti, u koje je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.

- To je veliko ohrabrenje i garancija da ćemo u narednim godinama imati veliki broj rudnika, da ćemo zaposliti ljude i staviti rudarstvo na mesto koje mu pripada - da ima učešće u BDP-u veće od 5 odsto - rekao je Antić.

Generalni direktor Nevsuna Piter Kukielski istakao je da je početak radova prekretnica, a da je projetak Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.

- Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čuakru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišsta bakra i zlata - istakao je Kukielski.

Istakao je da će komopanija Rakita planira da do 2022. uloži 590 miliona dolara u projekat.

- Za nas je važno da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na 5 odsto - rekao je on.

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba navela Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu.

Kako je rekla, kanadska rudarska industrija je i lider u oblastima žaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja i prva na svetu koja je razvila nezavisnog ombudsamana koji je nadležan za odgovorno poslovanje i koji će biti zadužen da ispituje kršenja ljudskih prava u kontekstu poslovanja kanadskih kompanija u inostranstvu.

- Uverena sam da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investciije - rekla je Čaba.

#Aleksandar Antić

#Ana Brnabić

#Bor

#Rudar

'