AKTUELNO

Premijerka Srbije se upoznala sa istorijatom firme, trenutnim stanjem i planovima daljeg rada preduzeća.

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas preduzeće FPM Agromehanika u Boljevcu, koje je jedan od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi.

Brnabić se na sastanku sa predsednikom kompanije Ljubinkom Gobeljićem upoznala sa istorijatom firme, trenutnim stanjem i planovima daljeg rada FPM Agromehanika i obišla izložbu proizvoda i proizvodnih pogona preduzeća.

Prisustvovao je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Ta boljevačka firma sarađuje sa indijskom kompanijom Sonalika, čije traktore Solis sklapa u Boljevcu.

Foto: Tanjug

FPM Agromehanika je primer uspešne privatizacije i ta firma je nekadašnja članica IMT-a, u čiju modernizaciju je do sada uloženo više od 11 miliona evra.

To boljevačko preduzeće izvozi više od 70 odsto svojih proizvoda na 34 inostrana tržišta, najviše u Ukrajinu, Nemačku i Alžir. Direktno zapošljava 250, uglavnom visokoobrazovanih radnika sa teritorija opština Boljevac, Zajačar i Bor.

Kompanija Agromehanika uključena je od prošle godine u sistem dualnog obrazovanja.

Foto: Tanjug

Na inicijativu kompanije, uz podršku PKS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Boljevcu je otvoreno odeljenje za mašinska zanimanja: 20 učenika se školuje za dva obrazovna profila - tehničara za kompjutersko konstruisanje i operatera mašinske obrade.

Osim osnovnog proizvodnog programa, mehanizacije za traktore, kompanija uslužno proizvodi i veliki broj delova i sklopova za druge proizvođače poljoprivredne mehanizacije, kao i za firme iz drugih sektora privrede. Komunalni mulčar, roto drljače, diskaste kosačice i rasturači đubriva neki su od noviteta FPM Agromehanike.

#Ana Brnabić

#Boljevac

'