AKTUELNO

Dečja hrana proizvedena u Srbiji će, po završetku proizvodnog pogona u Dobanovcima, biti plasirana na domaćem i regionalnom tržištu.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će u Dobanovcima za nekoliko meseci biti završena fabrika dečje hrane, investicija vredna 34 miliona evra, koju sa srpskim partnerima realizuje ruska kompanija "Farmalakt" u vlasništvu privrednika Gorana Vukovića.

- Strateški partner ''Farmalakta'' za Zapadni Balkan na ovom projektu je domaća kompanija ''Nelt Co'', koja će biti i distributer proizvoda fabrike u Dobanovcima - izjavio je Čadež, koji je danas prisustvovao otvaranju proizvodnog pogona "Farmalakta" u Moskovskoj oblasti, rusko-srpskoj invvesticiji vrednoj 23 miliona evra.

Dečja hrana proizvedena u Srbiji će, po završetku proizvodnog pogona u Dobanovcima, biti plasirana na domaćem i regionalnom tržištu, a komplementaran program - suve žitne i tečne mlečne kašice i pirea - prodavaće se u Rusiji, što je, kako kaže Čadež, posebno značajno za poboljšanje našeg izvoznog učinka na velikom ruskom tržištu.

Sve pomenute investicije su, prema rečima Čadeža, još jedan dokaz da poslovni ljudi iz Srbije itekako umeju da prepoznaju šanse i potrebe ne samo domaćeg, već i inostranih tržišta, da su sposobni da vode uspešne poslove u svetu, izbore se sa konkurencijom, ulažu i izvan lokalnih granica i budu pouzdani partneri kompanijama i u Evropi i u Rusiji, i u Americi i u Kini.

Inače, u ruskoj fabrici biće zaposlen 181 radnik i proizvodiće dnevno 30 tona zamena za majčino mleko (bebi formule), koje su Rusija i zemlje Zajednice nezavisnih država do sada uvozile, kao i 15,4 tone dečjeg keksa i 7,93 tone dečjeg čaja na dan.

Svečanom otvaranju fabrike u ruskom reonu Noginsk prisustvovali su i zvaničnici Moskovske oblasti, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, osnivači "Nelt Co" i ruski partneri kompanije "Farmalakt".

#Dobanovci

#Hrana

#Marko Čadež

'