AKTUELNO

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, i predsednik kompanije "Dubai port vorld", sultan Ahmed bin Sulajem, potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji Vlade Srbije i kompanije "DP vorld" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na projektima razvoja rečnih luka.

Kako je saopšteno, Mihajlović je rekla da je memorandum potpisan s jednim od najvećih lučkih operatera, s trećom kompanijom sveta, čime se otvara mogućnost za njen ulazak na srpsko tržište lučkih usluga.

- Svedoci smo da se u poslednjih 40 godina nije ulagalo u vodni saobraćaj. U prethodnih nekoliko godina uredili smo ceo sistem vodnog saobraćaja – zakonodavne aktivnosti, uredjenje lučke infrastrukture, aktivnosti usmerene na što kraće stajanje brodova na granici i danas smo u fazi kada možemo da razgovaramo o investicijama, a radi se o desetinama miliona evra za modernizaciju luka i sigurno više od 200 miliona evra za izgradnju nove rečne luke - rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da predstoji izrada studije izvodljivosti kako bi ta kompanija počela da gradi u Srbiji.

- Ovo je prvi važan korak i iskreno se nadam da već sledeće godine možemo krenuti u izgradnju nove, moderne luke. Mi već sada beležimo porast u transportu robe, ali bez daljeg ulaganja i novih luka ne možemo da govorimo o regionalnom povezivanju kontejnerskog saobraćaja, pre svega - rekla je ona.

Sultan Ahmed bin Sulajem je izrazio zadovoljstvo zbog napretka odnosa Vlade Srbije i UAE poslednjih godina, rekavši da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju prekretnica za dalje unapređenje saradnje.

- Srbija i UAE imaju tradicionalno dobre odnose, raduje me što ćemo proširiti saradnju i na polje vodnog saobraćaja, jer želimo da spojimo Srbiju sa svetom. Veoma smo zainteresovani za uvoz i izvoz, i u najskorijem periodu predstavićemo Vladi Srbije predlog kako da unapredimo saradnju u toj oblasti - rekao je sultan Ahmed bin Sulajem.

#Srbija

#Ujedinjeni Arapski Emirati

#Zorana Mihajlović

'