AKTUELNO

Predsednica vlade o realizaciji zajedničkog projekta srbije i evropske unije. Imamo novca u budžetu, EU izdvojila 50 miliona evra. Ugovori sa vlasnicima parcela – pojedinačno.

Za lokalne samouprave, duž Koridora 10, prema granici sa Bugarskom, nema predaha. Nakon eksproprijacije zemljišta za izgradnju auto-puta, sledi još jedan obiman posao, za potrebe izgradnje gasovoda Niš-Sofija, koji je jedan od prioriteta Vlade i najznačajniji zajednički projekat Srbije i Evropske unije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, za "Novosti", najavljuje da će projekat početi da se realizuje i pre nego što je planirano.

Preko svojih IPA fondova, EU je izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom na to da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspešno sprovedenih ekonomskih reformi, projekat će početi da se realizuje i pre nego što je planirano. Njegova realizacija značajna je iz više razloga. Obezbediće diverzifikaciju pravaca i izvora, uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Republike Srbije, tako i Bugarske i celog regiona. Sa druge strane, značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore - naglašava premijerka.

Brnabićeva takođe dodaje da je ovaj projekat značajan iz više razloga:

- Pored poboljšanja sigurnosti snabdevanja srpskog tržišta prirodnim gasom i omogućavanja daljeg razvoja distributivne mreže centralne, istočne i južne Srbije, projekat omogućuje integrisanje postojećih i budućih skladišnih kapaciteta prirodnog gasa u jedinstven energetski sistem. U tom kontekstu, važno je napomenuti da će zajednička regionalna politika i saradnja kroz projekte u energetici obezbediti energetsku sigurnost država.

EU je spremna da izdvoji novac, ali i država Srbija će morati da obezbedi "prolaz" gasovodu, odnosno da obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti. Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a od vlasnika parcela tražiće "službenost prolaza", odnosno biće im isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda. Procena je da ima oko 2.000 katastarskih parcela na teritoriji Dimitrovgrada, Bele Palanke, Pirota i Niša, preko kojih će prolaziti cevovod. Saznajemo da je u toku priprema ponuda za naknadu štete svakom vlasniku nepokretnosti na navedenim teritorijama, a ponude se dostavljaju nadležnim opštinskim upravama.

- Nije u pitanju klasično oduzimanje zemljišta, kao što je to slučaj prilikom izgradnje auto-puta, već će država zahtevati službenost prolaza. U Nišu ćemo imati 1.200 parcela i već je obrađeno 400. Svesni smo važnosti projekta i zato ćemo se truditi da budemo operativni i brzi - kaže gradski većnik Miloš Milošević.

On dodaje da u ovom trenutku ne može da precizira koliko će novca biti isplaćeno vlasnicima jer se sa svakim pravi zaseban ugovor, odnosno svaka parcela se posebno obrađuje.

ROKOVI

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i njegova bugarska koleginica Tamenuško Petrova potpisali su u Sofiji, početkom 2017. godine, Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta Gasnog interkonektora Bugarska-Srbija. Time su se srpska i bugarska strana saglasile o tehničkim karakteristikama gasovoda, rokovima realizacije i načinu finansiranja projekta povezivanja dva gasovodna sistema.

#Ana Brnabić

#Sofija

#gasovod

'