AKTUELNO

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je danas u Sofiji da Asocijacija evropskih komora, Evrokomora, podržava što bržu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali tako da kompanije i privrede tih zemalja počnu odmah da osećaju boljitak.

Čadež je to preneo učesnicima panela "Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo" na Svetskom ekonomskom forumu u Sofiji, a izjavio je da ta njegova poruka znači da, ako se dogovorimo za neki e-sertifikat ili ako Srbija ispuni zahteve koje je propisala EU, "dajte da odmah to počnemo da primenjujemo, a ne da čekamo da postanemo članica EU, da bismo počeli da primenjujemo nešto što smo dogovorili danas".

To je, kaže, važno jer onda i firme imaju rezultat, smanjuju svoje operativne troškove i mogu da budu konkurente.

- To je ono što je ideja poslovne zajednice iza koje je stala Evrokomora - rekao je Čadež koji je i kao predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke i predsednik PKS, učestvovao na SEF-u.

On je dodao da se razgovaralo i o digitalnoj agendi i o usluzi rominga za zemlje Zapadnog Balkana.

- Okupili smo sve operatere za sto i napravili jedan 'position paper' - papir podrške, sa jasnom podrškom za takvu inicijativu, ali sa jasnim i konkretnim zahtevima kako da do toga dođemo, a da to ne bude na štetu kompanija i potrošača, već da se regulativa uradi kako treba - naveo je Čadež.

Kaže i da su kompanije stavile do znanja da hoće to da urade, ali zajednički, na način na koji, kako kaže, treba da komuniciraju privreda i politika.

- Verujem da je to proces koji, uz aktivno učešće operatera i dobru volju, nije nešto što ne može da se ostvari u narednih godinu ili dve - rekao je Čadež.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Sofiji učestvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je otvorila panel "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema", na kojem je govorila o digitalnoj transformaciji i razvoju regiona.

#Ekonomija

#Marko Čadež

'