AKTUELNO

Međunarodni sajam poljoprivrede, 85.po redu, otvoren je danas u Novom Sadu gde će do 21.maja nastupiti 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je sajam i naveo da je ovogodišnji partner sajma Francuska koja je i najveća poljoprivedna sila u Evropi.

- Srce mi je puno jer sam dolazeći ka Novom Sadu video njive sa leve i desne strane i da će ova godina biti rodna. Meni je srce puno jer sam čuo da su se poljoprivrednici borili za mesto na sajmu - rekao je ministar na otvaranju sajma.

On je naglasio da je došlo vreme da se posle finansijske stabilnosti sredi i poljoprivredni sektor i izrazio zadovoljstvo jer je, kaže, čuo da se traži njiva više.

Nedimović se osvrnuo na dosadašnje rezulate u poljoprivredi i naveo da se za IPARD projekat Ministarstva poljoprivrede prijavilo više od 500 aplikacija, te podsetio i nedavnu kupovinu IMT-a od strane indijskog giganta ''Tafe''.

- IPARD, IMT i novosadski Sajam poljoprivrede su simboli srpske poljoprivrede. Želim da sajam još više raste kako bi srpska poljoprivreda rasla - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima poljoprivredu moramo da sačuvamo zbog naše dece i da im ostavimo bolju Srbiju.

Foto: Tanjug

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni pozdravio je privrednike na otvaranju sajma i pozvao ih da posete francuski paviljon na kojem će se predstaviti 10 francuskih izlagača sa svojim proizvodima i uslugama, od poljoprivredne mehanizacije do semena i stočne hrane.

Mondoloni je pozvao posetioce sajma da 17.maja prisustvuju seminaru francuskih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.

- Francuska vidi Srbiju kao glavnog partnera na zapadnom Balkanu, ali i kao centar stabilnosti u regionu i zato želimo da jos vise sarađuemo u svim oblastima - poručio je ambasador.

On je rekao da je prvi put na sajmu i izrazio zadovoljstvo što prišutvuje jednom od najznačajnijih sajmova u regionu na kojem učestvuje 1500 izlagača.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da, iako je Fransucka ovogodišnji partner, Srbija nema dovoljnu spoljno trgovinsku razmenu sa tom zemljom i naglasio da je ovaj sajam prilika da se to promeni.

On je dodao da će Srbija tu priliku imati i sa delegacijama iz drugih zemalja poput Ujedinjenih arapskih emirata sa kojima je Srbija danas potpisala Meomorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, stočarstva i bezbednosti hrane.

Foto: Tanjug

- Dve bitne stvari za razvoj poljoprivrede jesu ulaganje i udruživanje malih i srednjih gazdinstava, kao i primena novih tehnologija kako bismo bili konkurentniji na evorpskim tržištima - ocenio je Radojević.

On se osvrnuo i na problem koji izazivaju klimatske promene, poput suše, i istakao da u Vojvodini postoji 38 projekata za navodnjavanje za 120.000 hektara zemlje.

Nakon otvaranja sajma ministar, ambadasori i predstavnici gradske i pokrajinske vlasti obišli su štandove izlaggaca, među kojima je i štand ''Dunav osiguranja'', i informisali se o proizvodima i uslugama koje nude.

Na sajmu će biti održana izložba poljoprivredne mehanizacije i nacionalna izložba stoke u organizaciji Ministarstva poljoprivrede koje će podržati i izložbu ''Kvalitet više'' na kojoj će se predstaviti proizvodi sa dodatom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla.

#Branislav Nedimović

#Ministarstvo poljoprivrede

#Novi Sad

'