separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vučić i srpski privrednici sutra u Diseldorfu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće srpsku privrednu delegaciju na poslovnom forumu Srbija - Severna Rajna-Vestfalija koji se održava sutra 15. maja u Diseldorfu i razgovaraće sa nemačkim investitorima o mogućnostima za ulaganje u Srbiju.


Na forumu u Diseldorfu u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, koja broji 18 miliona stanovnika i jedna je od najjačih po ekonomskoj snazi, učestvovaće predstavnici 100 nemačkih privrednika iz oko 50 kompanija iz sektora industrije autodelova, hemijske, mašinske industrije, telekomunikacija...

Biće to prilika, kako je za Tanjug rekao predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež, da naša zemlja predstavi poslovne mogućnosti nemačkim firmama, kako u sferi investicija tako i za pronalaženje novih partnera i dobavljača iz Srbije.

Na ovom forumu će učestvovati i dve naše firme koje posluju u Nemačkoj i koje tamo imaju svoja preduzeća. Reč je o preduzećima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i termoenergetike, Roaming networks i Via ocel.

Zanimljivo je da smo baš iz ove pokrajine dobili najviše ugovora za dobavljačke firme iz mašinske i elektro industrije", a to je zbog toga, kaže Čadež, jer su firme iz Smedereva i Zrenjanina učestvovale na Danima dobavljača prošle godine u Beogradu a nakon toga su potpisale "partneri" nemačkim kompanijama. Podaci pokazuju da je Nemačka jedan od najvećih investitora u Srbiji i do sada je u našu zemlju investirala više od 1,9 milijardi evra.

Nemačka preduzeća zapošljavaju više od 44.000 ljudi u Srbiji, a preduzeća iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija imaju više od sedam hiljada zaposlenih u našoj zemlji,

Ukupna razmena Srbije i ove nemačke pokrajine u prošloj godini je iznosila 619,9 miliona evra što je povećanje od 30 odsto u odnosu na 2016. godinu što predstavlja 14,7 odsto ukupne razmene koju ostvarujemo sa Nemačkom. Inače, Severna Rajna-Vestfalija je pokrajina u Nemačkoj koja učestvuje u nemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP) sa 21,2 odsto, a u njoj sedište ima 19 od 50 najvećih nemačkih kompanija, poput T Mobile, DHL,Metro Group, Aldi, E.ON, Deutsche Post, Deutsće Telekom, Bayer, Henkel, Ford, Lufthansa, Lekkerland, Dr. Oetker...

U Srbiji već posluju kompanije iz te pokrajine poput "Metroa", "Henkela", "Doktor Etkera", DHL-a, "Bajera". Severna Rajna Vestfalija je drugi najznačajniji partner Srbije među nemačkim pokrajinama.

Severna Rajna-Vestfalija je peta pokrajina po redu u kojoj se organizuju nemačko-srpski poslovni forumi, a do sada su ovakvi skupovi organizovani u Bavarskoj, Hesenu, Hamburgu i Baden-Virtenbergu.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti