AKTUELNO

Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini iznosila je 2,6 milijardi dolara, a i dalje se beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije gde su se okupili predstavici 10 kompanija iz Arhangelske oblasti i domaći privrednici.

Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini iznosila je 2,6 milijardi dolara, a i dalje se beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije gde su se okupili predstavici 10 kompanija iz Arhangelske oblasti i domaći privrednici.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić kaže da je trend rasta zabeležen u svim segmentima izvoza srpskih proizvoda u Rusiju, te da je ukupan izvoz na rusko tržište u 2017. godini iznosio oko milijardu dolara uz rast od 25 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Taj trend, dodaje Miletić, nastavljen je i u 2018., pa je tako u prvom kvartalu ove godine u Rusiju izvezeno 280,4 miliona dolara proizvoda iz Srbije uz rast od 25,8 odsto.

Miletić je naveo i da se očekuje da će u 2018. godini izvoz Srbije u Rusiju, koja je treći trgovinski partner Srbije, biti veći od 1,2 milijarde dolara.

Govoreći o investicionom potencijalu Srbije i ulaganju stranih kompanija kojima je omogućen bescarinski plasman proizvoda na tržište Rusije, Miletić je pozvao ruske kompanije da investiraju u Srbiji i koriste preferencijalne trgovinske sporazume koja Srbija ima sa EU, u regionu CEFTA, kao i sa Turskom.

Na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom Miletić kaže da se međusobna bescarinska trgovina odnosi na oko 99 odsto roba.

Gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov kaže da je ta ruska oblast zainteresovana za tešnju saradnju sa Srbijom.

Navodeći da postoji prostora za unapređenje poslovne saradnje, Orlov kaže da je trgovinska razmena Srbije i Arhangelske oblasti u 2017. godini iznosila 30 miliona dolara, što je kaže izuzetno malo, te da očekuje da će ona biti za 20 miliona dolara veća.

Naveo je da Arhangelska oblast ima razvijeno ribolovstvo i kosmonautiku i da je jedina ruska provincija bogata dijamantima, a da prerađuje i naftu i gas.

Orlov je istakao da su predstavnici 10 kompanija iz te ruske oblasti zainteresovani za saradnju sa srpskim privrednicima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, preradu drveta i proizvodnju nameštaja, a da su trgovinski lanci zainteresovani za plasman srpskih prehrambenih proizvoda na teritoriji te ruske oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević rekao je da su dobri ekonomski odnosi zasnovani na dugoj tradiciji diplomatskih odnosa Srbije i Rusije koji ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja.

Naveo je da se sa ruskim kompanijama razgovara o mogućnostima saradnje u raznim sektorima, te da je Srbija zainteresovana za dodatno unapređenje strateške saradnje dve države.

Kao veliku mogućnost za ruske investitore Nikčević je naveo bescarinski izvoz na teritoriju cele EU, koji stoji na raspolaganju Srbiji. Tu mogućnost, kaže, ruski investitori nisu dovoljno iskoristili, te da tu postoji prostor za unapređenje saradnje.

Trgovinski predstvanik Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov kaže da je dolazak predstavnika kompanija iz Arhangelske oblasti istorijski događaj, te da su lokomotive saradnje Srbije i Rusije energetika, saobraćaj i infrastruktura, ali i da više pažnje treba obratiti i na saradnju među malim i srednjim preduzećima.

Najavio je da će pripverdnici iz Arhangelske oblasti biti u Srbiji nekoliko dana, što će im omogućiti da uspostave kontakt sa srpskim privrednicima.

- Srbija bi mogla da bude dobra karika koja povezuje Evropu i Rusiju - naveo je Hripunov.

Kaže i da je saradnja u oblasti inovacija i startapova još jedan potencijal za poslovnu saradnju poslovnih ljudi Srbije i Rusije.

#Rusija

#Trgovina

'