AKTUELNO

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović ocenila da se uspešno sprovodi restrukturiranje Železnice Srbije i preporučila unapređenje procesa planiranja i realizacije javnih investicija.

Šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da je ministarstvo kojim rukovodi Mihajlović dalo značajan doprinos da prethodni aranžman sa MMF-om bude uspešno završen.

"Uradili ste odličan posao na železnici", kazao je Ruf i dodao da bi efikasnije planiranje i realizacije javnih investicija doprinelo da prioriteti budu dobro postavljeni, a raspoloživi novac maksimalno efikasno iskorišćen.

Razgovarano je i o tome kako da poslovno okruženje u Srbiji bude još bolje, a čemu će doprineti zakoni koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripremilo, a koji vrlo brzo ulaze u parlament, saopštilo je to ministarstvo.

"Donosimo novi zakon o postupku upisa u katastar koji će omogućiti građanima da čitav posao u vezi s upisom imovine završe na jednom mestu, kod notara. Srbija je danas 10. na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, ali mi želimo da budemo još bolji. Zato donosimo i izmene Zakona o prostornom planiranju i radimo na tome da budemo još efikasniji u donošenju prostornih planova", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da građevinska aktivnost "pogurala" rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018. koji je iznosio 4,5 odsto, a da je građevinarstvo tom rastu doprinelo sa 25 odsto.

"Pre četiri godine imali smo 500 gradilišta, danas ih je blizu 30.000, jer su uslovi potpuno drugačiji", dodala je ministarka.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Svetske banke, na čelu sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom.

Misija MMF je u Beogradu od 7. maja i sa predstavnicma vlasti u Srbiji razgovara o novom aranžmanu koji ne bi bio finansijski već savetodavni.

#MMF

#Vlada Srbije

'