AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović očekuje da će srpski stočari sredinom iduće godine u potpunosti iskoristiti kvotu za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku, kako bi mogli da razgovaramo o povećanju kvote.

Nedimović, koji je član delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Turskoj, ukazuje da je kvota od 5.000 tona za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku značajna za srpsko stočarstvo.

On je rekao da je proteklih godinu dana razgovarano sa Ministarstvom poljoprivrede Turske kako bi se promenio sporazum o slobodnoj trgovini vezano za govedinu i izvoz suncokretovog ulja.

Napomenuo je da naša zemlja sa Turskom u toj oblasti ima sporazum koji datira još iz 1961.godine.

Ukazao je da je za izvoz goveđeg mesa u Tursku neophodno da postoje i posebni objekti za preradu.

- Mi smo zahvaljujući dobrom sporazumu, dobrim političkim odnosima, dobili mogućnost da izvozimo 5.000 tona goveđeg mesa po jako dobroj ceni. To je sada krenulo. Radi se o procesu koji će u punom kapacitetu biti tek 2019 - kazao je ministar poljoprivrede.

Nedimović je ukazao da smo dobili priliku i za nove investicije, da imamo sada Srem Ssid, ali da ćemo imati i još jednu investiciju u oblasti prerade goveđeg mesta na području centralne Srbije.

Rekao je da je posao sa Turskom krenuo i da smo u ovom trenutku izvezlu oko 300 tona goveđeg mesa.

- Može neko postaviti pitanje zašto samo toliko. Objekti u kojima se prerađuje moraju biti specijalizovani i moraju imati posebne uslove, jer ne sme doći do mešanja sa bilo kojom drugom vrstom mesa - objasnio je ministra.

Naveo je da trenutno imamo svega četiri objekta u Srbiji koja imaju takvu licencu, od kojih su dva na prostoru raškog okruga, jedan na prostoru centralne Srbije, a jedan u Valjevu.

- Sve to zajedno kada se skupi je tri puta manje od onoga što će Srem Šid da radi - kazao je on.

Nedimović je istakao da imamo za sada dovoljno goveda za ispunjavanje kvote od 5.000 tona, ali ne i kapaciteta da je preradimo.

- Očekujem polovinom sledeće godine da ćemo biti potpuno na zelenoj grani i da ćemo moći sa turskim kolegama da razgovaramo o povećanju kvote - istakao je on.

Ukazao je da imamo šansu za poslove oko sunocekretovog ulja sa Turskom.

- Dobili smo kvotu bescarinskog uvoza od 45.000 tona u Tursku. Zahvaljujući tim sporazumima imamo ove godine 20 odsto više sunocekrata na njivama nego što je bilo protekle dve i po decenije bilo“, naveo je ministar poljoprivrede.

#Branislav Nedimović

#Turska

#izvoz

'