AKTUELNO

Kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A“ u Obrenovcu biće završen do kraja jula, najavili su danas ministar energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Oni su obišli radove na tom kapitalnom remontu koji se odvijaju i tokom praznika i čestitali svim zaposlenima u energetskom sistemu Srbije Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" je jedna od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu Elektroprivrede Srbije, a ulaganjem oko 53,5 miliona evra, snaga bloka će se povećati na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

- EPS i svi zaposleni u EPS-u danas, kao i svih 365 dana u godini, 1. maj dočekuju radno i ja im na tome čestitam i želim da im zahvalim u ime svih građana Srbije - poručio je Antić.

Foto: Tanjug

Ministar je izrazio veliko poštovanje prema tim ljudima koji, kako je rekao, umesto da provode praznike sa svojim porodicama, rade i praznicima.

Istakao je da je važno to što EPS nastavlja sa politikom inesticija i kapitalnih remonta ključnih blokova. Naglasio je da je blok A4 značajan za ukupnu stabilnost energetskog sistema Srbije.

Kako je rekao, u aprilu je proizvodnja struje za oko 14 odsto bila veća nego u istom mesecu lane, dok je proizvodnja uglja povećana za oko šest odsto, što su zaista dobri rezultati.

Grčić je naglasio da se remont na bloku A odvija i tokom praznika i da je to jedan od najvažnijih poslovana u TENT-u u Obrenovcu i da se radovi odvijaju bolje od planirane dinamike.

- Rok je oko 140 dana, a mi smo sada ispred dinamike za nekolikog dana i u okviru predviđenog roka ćemo završiti posao - naveo je Grčić.

Rekao je da će za nešto više od 20 megavata biti povećan kapacitet tog bloka i da će njegova trajnost biti produžena za narednih nekoliko decenija.

Prethodni kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

Plan je da završetkom radova dobijemo potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama.

U ovom značajnom projektu učestvuje više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektro gradnje od kojih su mnoge i ranijih godina s uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima.

Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.

Foto: Tanjug

#Obrenovac

#Termoelektrana

'