AKTUELNO

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je dosadašnje sprovođenje Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. dalo rezultate i da je značajno unapređen kredibilitet makroekonomskih prognoza, poboljšan strateški i zakonodavni okvir za sprovođenje finansijske kontrole u javnom sektoru kao i propisi i procedure za javne nabavke.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Vujović je učestvovao danas na sastanku "Dijalog o politici reforme upravljanja javnim finansijama (PFM Policy Dialogue)", na kojem je predstavljen nacrt Izveštaja o sprovođenju Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020.

Ministar Vujović je u uvodnom obraćanju naglasio značaj Programa reforme i obrazložio prethodne i buduće korake u njegovom sprovođenju, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Cilj ovog Programa je da unapredimo način sagledavanja potrebnih resursa u odnosu na očekivane rezultate i poboljšamo sopstveni način planiranja i realizacije politike upravljanja javnim finansijama  kazao je ministar.

Vujović je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je metodologija pripreme ovog Programa značajno unapređena u odnosu na prošlu godinu i da u potpunosti prati sve ključne makroekonomske elemente kako u pogledu projektovane dinamike privrednog rasta, tako i u domenu raspoloživih finansijskih i drugih resursa.

Sastanak je organizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - finansiranje Agende 2030" .

U ministarstvu podsećaju da su u saradnji sa partnerskim institucijama, krajem 2015. godine pripremili Program reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020. koji je usvojila Vlada Srbije.

U 2018. godini, dodaju, planirano je unapređenje Programa, koje sprovode Ministarstvo finansija i nadležna resorna ministarstava i tela Vlade u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom i Narodnom Skupštinom.

Današnjem sastanku prisustvovali su članovi Radne grupe za pripremu i praćenje sprovođenja Programa, organizacije civilnog društva, Delegacije Evropske unije u Beogradu, kao i predstavnici donatorske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija.

#Dušan Vujović

#Finansije

'