AKTUELNO

Premijerka je istakla da je ovo važan signal svim investitorima, te da su strukturne reforme bile neophodne da bi se zaustavili negativni ekonomski trendovi i dalje ekonomsko propadanje zemlje.

Pohvala Srbiji od Svetske banke dodatna je potvrda da su reforme javnih finansija i strukturne mere kvalitetno sprovedene, ocenjuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Ovo je izuzetno važan signal za sve investitore kada ovakve ocene stignu od kredibilnih međunarodnih institucija. Strukturne reforme bile su neophodne da bismo zaustavili negativne ekonomske trendove i dalje ekonomsko propadanje zemlje. Zahvaljujući tome, uspeli smo da povećamo priliv direktnih stranih investicija, otvorimo nova radna mesta, smanjimo nezaposlenost i povećamo plate i penzije - rekla je Brnabić.

U Privrednoj komori kažu da se u poslednje četiri godine mnogo toga promenilo, što potvrđuju svakodnevni kontakti ne samo za zvaničnicima nego i privrednicima iz inostranstva, koji traže partnere ili dobavljače.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež kaže da je u prilog tome činjenica da smo po Fajnenšel tajmsu, po njihovoj listi, prvi od 96 zemalja po privlačenju stranih direktnih investicija.

- U srazmeri sa ekonomijom, uspeli smo da privučemo 12 puta više stranih investicija nego što bi se očekivalo od ekonomije kao što je srpska - rekao je Čadež.

Ocenio je da je dobar znak što domaći privrednici više investiraju u inostranstvu, posebno u regionu.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler prethodno je, u razgovoru s ministrom finansija Dušanom Vujovićem u Vašingtonu, ocenio da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije dodajući da je optimista u pogledu pravca kojim se ide.

Na sastanku, održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, pohvaljen je uspeh u sprovođenju i završetku trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Miler je rekao da Srbija sada, bolje nego ikad, ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku reformi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je ukazao da je, u procesu aktivnog prilagođavanja tržišta novoj situaciji na globalnom i regionalnom nivou, važno da Srbija ostane u grupi zemalja sa najboljim fiskalnim, makro i reformskim rezultatima, i na taj način nastavi da šalje poruku stabilne i sigurne zemlje Balkana.

#Ana Brnabić

#Svetska banka

'