AKTUELNO

Kina želi da investira u gajenje lekovitog bilja u Srbiji za kinesko tržište, ali i da napravi fabriku za preradu, izjavio je danas ambasador Kine Li Mančang.

On je rekao da tim povodom u Srbiji boravi kineska delegacija koja je posetila Ministarstvo poljoprivrede u cilju uspostavljanja saradnje na proizvodnju lekovitog bilja, kao i da je kineska strana ponudila četiri ili pet vrsta kineskih lekovitih biljaka koje bi mogle da se uzgajaju u Srbiji.

- Smatramo da klima u Srbiji odgovara gajenju ovakvih biljaka - kazao je Li.

Na pitanje koje su to biljke, on je rekao da ne zna njihova imena na srpskom jeziku, već samo stručne nazive.

- Na sastanku su pomenuta dva modela. Jedan model je da kineska strana ponudi seme tih biljaka i da se postigne dogovor o otkupnoj ceni za kinesko tržište. Drugi model je da kineska strana zakupi zemljište za uzgoj biljaka i zaposli radnike u Srbiji koji žele da rade na tome - naveo je Li.

Foto: Tanjug

Kako kaže, tek će se razgovarati o detaljima tog zajedničkog poduhvata, a mišljenje će dati i instituti za biljke u Srbiji.

Li je rekao u Privrednoj komori Srbije da bi u slučaju zajedničke proizvodnje lekovitih biljaka Kina mogla da uvozi sve što se proizvede u Srbiji.

Li ističe da bi i u tom slučaju celokupna proizvodnja Srbiji bila mala za potrebe Kine.

Ambasador je napomenuo da još nije nema međudržavnog sporazuma o izvozu srpske pšenice i kukruza i da bi na tome trebalo poraditi.

#Biljke

#Kina

#Li Mančang

'