AKTUELNO

Srbija treba da sačuva svoju tradicionalnu industriju, ali istovremeno da gradi nove i modernizuje postojeće industrijske kapacitete na "pametnim osnovama", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodavši da su za taj proces digitalne transformacije srpske industrije potrebni najbolji inženjeri.

On je danas, na sastanku sa predstavnicima državnih institucija, vodećih tehničkih fakulteta i kompanija iz domena proizvodnih tehnologija, poručio da je šansa Srbije u novim tehnologijama i izgradnji ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju.

- Inovacije počivaju na tehnologijama i naučnim saznanjima, ali one ne mogu da postoje van ekonomskog prostora. Naš zadatak je da afirmišemo dvojaku ulogu inovacija, kao ekonomske, i kao naučne kategorije. Biblioteke su važne, ali je još bitnija ekonomija - objasnio je Popović.

Foto: Tanjug

On je istakao da je u sagledavanju inovacija, bitno da razumemo da one ne mogu da postoje bez dva glavna elementa, ekonomije i inženjera.

- Zato još jednom želim da naglasim da naš budući fokus, pored inovacija kao motorne komponente i ključnog faktora kompetitivosti svake ekonomije, mora da bude na inženjerstvu - rekao je Popović.

On je ukazao da Vlada Republike Srbije čini sve da stvori takav obrazovni, naučno-istrazivački i inovacioni ambijent koji će zadržati mlade inženjere u Srbiji.

Foto: Tanjug

- Ove godine smo zato povećali budžet za razvoj inovacija, inovacionog preduzetništva i inovacione infrastrukture pet puta. Naša šansa je u mladim inženjerima i želimo da im omogućimo uslove da nastave da se obrazuju i stvaraju u Srbiji - naveo je Popović.

On je naglasio značaj uloge tehničkih fakulteta u Srbiji da stvaraju nove i podižu kompetencije postojećih inženjera.

- To vidim kao jedan od prioriteta za našu državu u budunćosti, jer su nam za Industriju 4.0, potrebni inženjeri 4.0 - naveo je Popović.

#Inženjer

#Nenad Popović

'