AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prijemu koji je priredio predsednik PKS Marko Čadež povodom Međunarodnog sajma privrede na kojem je Srbija zemlja partner.

Predsednik Vučić je rekao da je ovo njegov četvrti put da je na mostarskom sajmu.

- Bio sam tu i kada su zemlje partneri bili i Hrvatska i Turska i Kina. Molio sam Marka da se mi ne obrukamo, da pokažemo da možemo da uradimo dobar posao, da našu Srbiju predstavimo na najbolji način. Bez naših privrednika ne bismo mogli da ostvarimo postignute rezultate, jer oni su ti koji nam plaćaju porez – rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija treba da privuče najviše stranih investicija i da uspe da bude zemlja koja drastično smanjuje javni dug.

Foto: Tanjug

- U prva tri meseca imali smo konačno zadovoljavajući rast bruto domaćeg proizvoda, kažu između 3,9 i 4 odsto i nadam se da će se tako nastaviti. Ne bismo to uspeli da nije naših uspešnih privrednika. Sa ponosom hoću da kažem da je više od 60 srpskih kompanija došlo u Mostar – istakao je predsednik Srbije.

On dodaje da i Mostarcima i Hercegovcima hoće da poruči da je za nas veoma važna Banja Luka i da je veoma volimo.

- Veoma su nam važni Banja Luka i Sarajevo, ali nam je strašno važan Mostar. On je strašno važan da živimo i radimo sa ljudima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Ništa ne možemo da uradimo ako ne radimo zajedno. Na tržište Srbije su dobrodošli privrednici iz BiH – istakao je Vučić.

Kako kaže, prošle godine je uvećana robna razmena za 13,6 odsto, i ona je prvi put došla do milijardu i 726 miliona.

- Kako je krenula razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine, ove godine očekujemo da ona može da dođe i do dve milijarde. Time BiH postaje ne samo treća izvozna, ili četvrta uvozna destinacija, već se polako ali sigurno približava većim i boljim rezultatima u budućnosti – rekao je Vučić.

On dodaje da je za Srbiju region od presudnog značaja i da je siguran da je Srbija značajno i relativno veliko tržište u bliskom okruženju i za Hercegovinu i za celu BiH.

Foto: Printscreen

Predsednik Srbije rekao je da ga je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović obavestio da su neke kompanije iz Srbije već uspostavile kontakte sa firmama u Hercegovini kako bi krenule u zajedničke poslove, Vučić je ohrabrio srpska preduzeća da to urade i da uđu hrabro u taj proces.

- Mi sa tim nemamo nikakav problem. Kao što sam rekao idite u Prištinu na sajam, jer mi tamo nećemo da pričamo ni o puškama ni o topovima već o brašnu, automobilima, softverima i onome što je budućnost – istakao je Vučić.

On dodaje da u Mostaru Srbija ima prijatelje i da će i sledeće godine doći u Mostar.

- Molim vas da sledeće godine kao izlagači pokažemo da možemo da nastavimo još uspešnije i bolje da predstavimo našu lepu Srbiju svim dobrim domaćinima koji žele da se upoznaju sa našom zemljom – rekao je Vučić.

- Mi očekujemo da i kroz Berlinski proces i zajedničko pristupanje EU, mnogo toga uradimo zajedno. Srećan sam što bugarski premijer Bojko Borisov dolazi ovde i što ćemo moći da predstavimo Srbiju i dobre odnose Srbije i BiH na najbolji način - kazao je Vučić.

On je pozvao ljude iz Hercegovine i cele BiH da dođu u Srbiju i vide kako će biti primljeni.

- Uveren sam da će da osete najiskrenije prijateljstvo i gostoprimstvo i da će se često vraćati u sve krajeve naše zemlje - kazao je.

Vučić se na kraju obraćanja još jednom zahvalio privrednicima rekavši da su obavili važan posao time što su dobro predstavili Srbiju.

- Želim vam mnogo uspeha, srećne sajamske dane. Naše prijateljstvo i saradnja imaće dug vek i dug život – istakao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Mostar

'