AKTUELNO

Srbija, zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji u Mostaru, pored privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti promovisaće i turističku ponudu, kulturnu baštinu i gastronomiju.

Ekonomska saradnja između Srbije i BiH napreduje, a u prethodne dve godine rastao je i uvoz i izvoz - u 2017. godini razmena je bila 1,7 milijardi evra, od toga 1,2 milijarde je bio srpski izvoz.

O novim investicijama na 30.000 kvadratnih metara na Sajmu privrede u Mostaru će naredne nedelje razgovarati privrednici iz čitavog regiona, a Srbija kao zemlja partner, predstaviće svoje kulturno-umetničke i turističke potencijale.

- To je ono što mi promovišemo, da li možemo neke dve-tri kompanije iz određene oblasti gde nismo konkurencija, a da smo možda kompatibilna da podstičemo, da zajednički ulažemo - rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Privrednici i strucnjači ocenjuju da ima mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, a Đurđević ocenjuje da treba rešiti pitanje necarinskih barijera i poboljšati infrastrukturu.

- Kada imate konkretne proizvode, koji podležu restriktivnim merama tipa fitosanitarne procedure, kontrole, koje često nisu usaglašene. Imamo problem i sa nerazvijenom infrastrukturom, pre svega putnom mrežom - rekao je Đurđević.

Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće od 11. do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

#Privredna komora Srbije

#nenad đurđević

'