AKTUELNO

CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, a ideja o ekonomskom povezivanju regiona na "klimavim nogama" zbog čestih jednostranih, provokativnih odluka pojedinih vlada regiona i uvođenja vancarinskih barijera u trgovini sa Srbijom.

Najnoviji takav slueaj je spor o brašnu sa Makedonijom, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavljuje u razgovoru za Tanjug da ae Srbija, ukoliko Makedonija do 14. aprila ne bude našla rešenje za uvoz srpskog brašna, istog dana primeniti "pun set" kontramera.

- Ako do 14. aprila ne nađemo rešenje, automatski ćemo istog dana uvesti kontramere. Nemamo drugog mehanizma, bili smo dovoljno strpljivi i tolerantni - jasan je Ljajić.

Kaže da Srbija razume da je makedonska vlada pod "strašnim pritiskom malog mlinarskog lobija" ali podvlači da srpska strana više neće trpeti "jedno takvo nelogično i neekonomsko ponašanje".

Pomak je, podseća, napravljen nakon nedavnih razgovora sa makedonskom stranom u priznavanju međusobnih sertifikata i radnog vremena inspekcija na graničnim prelazima, a Srbija je, dodaje, predložila potpuno ukidanje kontrolnih markica koje se lepe na pakovanja brašna.

- Predlažemo da potpuno ukinemo markice, i mi i oni, jer nema potebe da se rade duple kontrole ako se međusobno priznaju sertifikati zato što se na taj način povećava vrednost robe, a na kraju, to sve plaćaju potrošači - kaže Ljajić.

Podseća da je od 13 vancarinskih barijera koje je Srbija imala sa Bosnom i Hercegovinom, rešeno devet, i to, ističe, za dva meseca.

Na pitanje Tanjuga, da li je ideja o ekonomskom povezivanju regiona održiva, obzirom na česte vancarinske barijere i da li je moguće da se izmeni način glasanja u CEFTA kako je to Srbija predlagala, princip "konsenzus minus jedan" Ljajić kaže:

- CEFTA sporazum je u ozbiljnoj krizi, sveo se na klasični sporazum o slobodnoj trgovini između zemlja regiona, ali CEFTA je dala vrlo važne rezultate za trgovinu među zemljama na ovom prostoru. Međutim, došla je u fazu, ili će da regresira, ili ćemo napraviti korak više u pravcu daljih ekonomskih integracija -

Kaže da se Srbija po ovom pitanju obraćala nadležnima u Evropskoj uniji ali da "nema sluha u EU".

- Plašim se da se EU ne bavi ovim problemom, osim načelnih sastanaka koji obično ništa ne donose, a opet, razlike među zemljama članicama CEFTA su tako velike da teško možemo da postignemo saglasnost - sumnja Ljajić.

Evropska unija se mora aktivno uključiti u proces ekonomskih integracija celog regiona ističe ministar: "Ne možemo da govorimo o potpunom zajedničkom ekonomskom prostoru dok god nam na Kosovu uvode akcize na uvoz građevinskih blokova, akcize za izvoz brašna iz Srbije, i dok iz Makedonije imamo različite modele kreativnosti kada govorimo o vancarinskim barijerama".

Kaže da mnogi zvaničnici regiona inicijativu Srbije za ekonomsko povezivanje, gledaju sa skepsom i kroz prizmu politike.

- Ovo nema nikakve veze sa politikom. Postoji kod pojedinih zemlja bojazan da ovo nije nekakava zamena za evropske integracije, apsolutno nije - poručuje Ljajić.

Objašnjava da je reč o ekonomskom spajanju svih regionalnih kapaciteta kako bi se stvorilo jedinstveno tržište sa 20 miliona ljudi što je, ocenjuje, značajno za dolazak velikih investitora u region.

Priprema se nekoliko regionalnih sastanaka kako bi se razgovaralo na ovu temu, kako na samitu u Sofiji tako i na samitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu sredinom godine, te se nada, kaže Ljajić, da će se na tim skupovima "pomeriti stvari s mrtve tačke".

#Rasim Ljajić

'