AKTUELNO

Narodna banka Srbije je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, ponovo pokrenula inicijativu za razvoj tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika s ciljem da pomogne preduzećima da unaprede izvesnost svog poslovanja.

Ni uvoznici ni izvoznici ne treba da budu uvereni da je potreba za zaštitom od deviznog rizika manja ili da ne postoji, jer su sada kretanja kursa povoljnija ili oscilacije niže. Naprotiv - poručila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, na konferenciji "Zaštita od rizika promene deviznog kursa".

Devizni kurs je tržišna kategorija na koju utiče veliki broj faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja. Oscilacije dinara prema drugim valutama mogu da izlože privredne subjekte rizicima koji bi potencijalno uticali na njihovu profitabilnost, konkurentnost i celokupno poslovanje.

Na skupu, koji su zajedno organizovale NBS i PKS u cilju podizanja svesti domaćih kompanija o tržišnim, pre svega deviznim rizicima i načinima zaštite od njih, guverner je rekla da zaštita od tog rizika treba da bude princip poslovanja odgovornog preduzeća, koje želi da eliminiše rizik i koncentriše se na svoje poslovne aktivnosti.

- To treba da bude način razmišljanja svih kompanija koje ne žele da strepe da će kursne razlike ugroziti njihov poslovni rezultat - istakla je ona na u konferenciji održanoj u utorak, saopšteno je danas iz NBS.

Nažalost, kako je dodala, većina domaćih preduzeća u ovom trenutku nema tu praksu, zbog čega je cilj NBS da podstakne i unapredi korišćenje osnovnih tržišnih instrumenata zaštite od deviznog rizika.

- Poznavanje njihovih karakteristika i mogućnosti njihove upotrebe ima i drugih prednosti. Preduzeća će biti sposobnija da u budućnosti očuvaju svoju konkurentsku poziciju na međunarodnom tržištu, koje je izloženo brojnim potresima i promenama međuvalutnih odnosa - istakla je guverner.

Na konferenciji su učesnicima predstavljeni raspoloživi tržišni instrumenti za zaštitu od deviznog rizika, njihove karakteristike, efekti i način njihove upotrebe, a imali su priliku i da se upoznaju s pravnom regulativom koja uređuje ovu oblast.

Tabaković je rekla da NBS ulaže izuzetne napore da uslove poslovanja u našoj zemlji učini predvidim i stabilnim i da uz nisku i stabilnu inflaciju, strukturne reforme u privredi, jačanje finansijske infrastrukture i popravljanje makroekonomskih fundamenata, jača i otpornost naše ekonomije na iznenadne šokove iz međunarodnog okruženja.

- Međutim, umesto uljuljkivanja potrebno je zauzeti proaktivan stav. Potrebno je pripremiti se na vreme za umanjivanje negativnih efekata mogućih tržišnih rizika, kao što su - devizni ili kamatni rizik - naglasila je ona.

U skladu sa tim, NBS će uvek biti na raspolaganju bankama i preduzećima u smislu podrške unapređenju tržišta ovih instrumenata, što je jedan od stubova Strategije dinarizacije domaćeg finansijskog sistema.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici poslovnih banaka i domaćih preduzeća koja se bave uvozno-izvoznim poslovima.

NBS i PKS će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na promociji veće upotrebe instrumenata zaštite od deviznog rizika, kroz oorganizovanje okruglih stolova i konferencija, navodi se u saopštenju.

#Ekonomija

#Jorgovanka Tabaković

#poslovanje

'