AKTUELNO

Delegacija Vlade Srbije, koju je predvodila predsednica vlade Ana Brnabić, okončala je današnju radnu posetu Banjaluci, a fokus je bio na unapređenju sveukupniih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Kako je na sastanku sa predsednicom Vlade Srpske Željkom Cvijanović istakla premijerka Srbije, Beograd poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma.

- Dobri odnosi u regionu su uslov stabilnosti i napretka - navela je Brnabić.

Delegacija, koju su činili ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, sa predstavnicima Republike Srpske razgovarali su i o pomoći od 5,5 miliona evra koju je u septembru prošle godine srpska vlada obezbedila za rešavanje svakodnevnih potreba lokalnih zajednica u RS, poput izgradnje i sanacije lokalnih puteva, mostova, vrtića i škola.

Oni su se saglasili da je jačanje ekonomske saradnje i poboljšanje uslova života svih građana ključ za stabilnost u regionu, a da će tome mnogo doprineti saradnja u oblasti poljoprivrede, turizma, energetike i infrastrukture - projekti putni pravac Beograd-Sarajevo, most Ljubovija-Bratunac i dalji rad na energetskim projektima, posebno na reci Drini.

Srbija i Srpska žele zajedno da jačaju energetsku bezbednost

Srpska i Srbija trebalo bi da zajednički učine korake ka jačanju energetske bezbednosti i korišćenju evropskih praksi u oblasti obnovljivih izvora energije, poručeno je na konferenciji ‘Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar’, na kojoj se svečano promoviše novoizgrađeno banjalučko preduzeće ‘Eko-toplane’.Novo preduzeće na bio-masu "Eko-toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva između grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU. Konferenciji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, premijerka Srbije Ana Brnabić, brojni ministri u vladama Srbije i Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasadori i diplomate, predstavnici privrednih komora, predstavnici 17 gradova iz zemlje i okruženja, stručnjaci iz oblasti energetike i predstavnici javnog, političkog i društvenog života Srpske i Srbije.

Premijerka i delegacija Srbije učestvovali su i na konferenciji o energetskoj suverenosti, kao i prisustvovali svečanom otvaranju eko-toplane Banjaluka, u čijem razvoju je značajan doprinos dao i Institut Vinča iz Beograda, ali i Tehnološkoi, Mašinski i Elektrotehnički fakulteti u Beogradu.

- To pokazuje da znanje i inovativnost naših stručnjaka u ovoj oblasti nimalo ne zaostaje za razvijenijim zemljama - zaključila je Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republici Srpskoj, a ukupna robna razmena od januara do oktobra 2017. iznosila je 537,8 miliona evra što je za 10,7 odsto više nego u istom periodu 2016.

#Ana Brnabić

#Banjaluka

#Poseta

'