AKTUELNO

- Srbija danas ne bi izgledala isto bez kadra koji se ovde školovao. Verujem da najbolji dani za naš rudarski sektor tek dolaze, a verujem i da je razvoj Srbije u tom smeru možda i najznačajniji - rekao je ministar na svečanosti.

Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je danas 72 godine postojanja, a dekan tog fakulteta Dušan Polomčić rekao je da je ovaj fakultet uspeo da se izbori za mesto vodeće naučne institucije u svojoj oblasti u ovom delu Evrope.

Kako je naveo, tokom prethodne godine urađeno je mnogo na osavremenjivanju i unapređenju studijskih programa i sada sve osnovne studije na tom fakultetu traju četiri godine, a master studije godinu dana.

- Posebno smo posvećeni konceptu elektronskog učenja, tokom prošle godine je 284 studenata završilo naš fakultet, od toga je njih 10 odbranilo doktorske disertacije. Trenutno realizujemo devet međunarodnih projekata, a ispratili smo i četiri profesora u penziju i podmladili kadar - rekao je Polomčić.

Kako je dodao, ovaj fakultet je "ušao u stabilne uslove finansiranja", zahvaljujući svojoj poziciji na tržištu i potencijalima, ali da i dalje ima dosta izazova za koje mu je potrebna pomoć, od čega je najveći uređenje dela zgrade koji se nalazi u Takovskoj ulici.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je najveći rezultat Rudarsko-geološkog fakulteta tokom 72 godine postojanja to što je odškolovao generacije "vrhunskih stručnjaka koji su dali nemerljiv doprinos razvoju Srbije".

- Srbija danas ne bi izgledala isto bez kadra koji se ovde školovao. Mi ne možemo da se razvijamo bez energije, a nju proizvodimo iz rude. Verujem da najbolji dani za naš rudarski sektor tek dolaze, a verujem i da je razvoj Srbije u tom smeru možda i najznačajniji i mi imamo razloga za ozbiljan optimizam zbog projekata koji su u toku - rekao je Antić.

On je dodao da Srbija ima "izuzetne geološke potencijale", kao i da budućnost donosi otvaranje novih rudnika.

Foto: Wikipedia

- RTB Bor je blizu donošenja investicione odluke i mu u narednom periodu očekujemo otvaranja rudnika koji će doneti između jednu i dve milijarde dolara prihoda, po mojim proračunima. Kada se sve to desi, imaćemo potrebu za kadrom što je i izazov za vas, jer će biti potrebno da što pre imamo spremne školovane stručnjake - rekao je Antić.

On je naglasio da će ministarstvo na čijem se čelu nalazi još više sarađivati sa Rudarsko-geološkim fakultetom, kao i da će u komunikaciji sa energetskim kompanijama u Srbiji insistirati na većoj saradnji tih kompanija sa fakultetom.

Rudarsko-geološki fakultet osnovan je 1946. godine kada je na tadašnjem Tehničkom fakultetu formiran Rudarski odsek sa Odeljenjem za rudarstvo i Odeljenjem za geologiju.

#Aleksandar Antić

#Fakultet

'