AKTUELNO

Posle Beograda, i niški penzioneri dobili mogućnost da kupuju proizvode i usluge po posebnim cenama. Ove legitimacije treba uvezati, tako da mogu da se koriste i u drugim mestima

POSLE Beograda, i penzioneri sa područja Niša mogu da se prijave za dobijanje senior kartica, koje će im omogućiti popuste pri kupovini proizvoda i određenih usluga. Predsednik Gradske organizacije penzionera Marko Zečević rekao je da će senior kartice moći da se koriste od 1. marta, a penzioneri će uz njih moći da pazare proizvode po ceni nižoj od pet do 50 odsto.

- Pozivu da odobre popust odazvalo se do sada više od trideset preduzeća. Uskoro će biti utvrđeni i popusti za usluge gradskih javnih preduzeća - najavio je Zečević.

S druge strane, Ministarstvo za rad Vlade Srbije radi na tome da senior karticu imaju svi penzioneri u Srbiji. U Ministarstvu razmišljaju o tome da se ideja proširi na čitavu Srbiju, ali ističu da projekt senior kartica nije u njihovoj, već u ingerenciji lokalnih samouprava.

- Imajući u vidu da neke lokalne samouprave mogu to da urade a neke ne, Ministarstvo želi svim seniorima da izađe u susret - kaže ministar Zoran Đorđević, i dodaje da je zasad i Novi Sad voljan da uvede senior kartice za penzionere.

Prema njegovim rečima, ideja je da se uvedu identifikacione kartice s kojima će penzioneri moći da se registruju i pazare u prodavnici nose bez davanja na uvid penzijskog čeka. Na toj kartici neće pisati adresa, iznos poslednje penzije ni njihov matični broj, jer to na neki način otkriva mnogo više o njima od onog što bi trebalo da zna onaj ko im daje popust.

- Trebalo bi penzionerima iz drugih mesta omogućiti da pazare s popustom u Beogradu i obrnuto, dvosmerno - da Beograđani mogu da kupuju, takođe s popustom, i van prestonice - ističe Đorđević.

POPUST I OD "LASTE" PREDUZEĆE

"Lasta" pridružilo se projektu senior kartica, pa će svi beogradski penzioneri, korisnici tih kartica, imati 10 odsto popusta na međumesni prevoz. Penzioneri će imati i 10 odsto popusta na godišnju kartu za međugradski prevoz.

#Senior kartica

#Srbija

'