AKTUELNO

Deseti jubilarni državni pčelarski sajam je danas počeo na Beogradskom sajmu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvarajući sajam, poručio da proizvodnja meda u našoj zemlji mora i može da bude veća, a samim tim i izvoz.

- Tu je odgovornost I na državi. Preduzeli smo važan korak u smislu carinskih stopa, uspeli smo da zaštitimo domaće proizvođače uvođenjem prelevmana na uvoz meda kako bi naše proizvode učinili konkurentnijim - izjavio je Ljajić na Beogradskom sajmu.

Dodaje, međutim, da to sigurno nije dovoljno, ali da će podsticaji koje država daje i za nabavku opreme svakako učiniti domaće proizvođače dalekom konkurentnijim u borbi sa žastokom konkurencijom.

- Naše mogućnost su veće zato što imamo kvalitetan med. Tu nismo subjektivni,jer i svetski stručnjaci govore o visokom kvalitetu našeg meda - poručio je ministar.

Potrošnja na evropskom tržištu je ogromna, a EU čak 40 odsto potreba za medom pokriva uvozom, i to najvećim delom iz Kine.

Foto: Tanjug

- Tu je naša šansa, proizvodnja meda mora da bude veća, jer je i potrošnja u EU veća - istakao je Ljajić.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) poručuju da je manifestacija iz godine u godinu raste, i da se ove godine očekuje rekordan broj izlagača i potrošača.

Posetioci će ove godine imati priliku da prisustvuju brojnim seminarima, takmičenju u inovacijama iz oblasti pčelarenja, ali pre svega da isprobaju različite vrste meda. Oni koji se bave pčelarstvom na sajmu mogu kupiti opremu i repromaterijal po najpovoljnijim cenama.

Dvodnevni sajam održava se u Hali 2 Beogradskog sajma, a ulaz je besplatan za sve građane potrošače pčelinjih proizvoda i članove SPOS-a.

#Rasim Ljajić

#med

#sajam

'