AKTUELNO

Borivoj Pajović je gostujući u emisiji „Novo jutro“ Televizije Pink rekao da je problem u tome što su krediti u švajcarskim francima samo indeksirani u toj valuti.

- To je bila obmana banaka, oni čak nisu ni imali švajcarske franke. Davali su kredite u dinarima, a indeksirani su u švajcarskim francima. To znači da je onaj deo kredita koji vam je dala banka, recimo milion dinara, on je tada vredeo toliko i toliko švajcarskih franaka. Sve ostalo je raslo u vezi sa kursom franaka – istakao je advokat Pajović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, korisnici su zaključili takve ugovore zato što su banke prosto propagirale da je to najpovoljnije za korisnike.

- Davali su kredite sa manjim učešćem, a smatralo se i da je franak najstabilnija valuta. Bila je sve vreme stabilnija u odnosu na dolar koji je oscilirao gore dole, naravno i dinar koji je trpeo inflaciju, i evro koji je rastao. Recimo 2010. godine franak je vredeo 60 dinara, a četiri, pet godina kasnije vredeo je 118 dinara. Zamislite kolika je to razlika – objasnio je Pajović.

On je rekao da je to značilo da onaj ko je uzeo kredit u dinarima, morao da ga vraća prema kursu švajcarskog franka u momentu vraćanja.

- Mnogima je i glavnica porasla. Krenulo se sa presudom Višeg suda u Novom Sadu iz februara 2016. godine, koji je raskinuo taj jedan kredi – naglasio je Pajović.

#Borivoj Pajović

#kredit

'