AKTUELNO

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa delegacijom Orlovske oblasti, koju je predvodio zamenik predsednika Vlade Orlovske oblasti Sergej Filatov, koji je rekao da je cilj njihove posete uspostavljanja novog vida odnosa i direktne veze te oblasti sa srpskim gradovima.

- Vi ste mnogo radili na očuvanju jedinstva pravoslavnih naroda o tome svedoči i nagrada koju ste dobili od Fonda jedinstva pravoslavanih naroda, ruski narod je upoznat sa vašim naporima ka jačanju rusko-srpskog strateškog partnerstva i na tome smo Vam zahvalni - rekao je Filatov.

Istakao je da je cilj posete delegacije Orlovske oblasti Srbiji uspostavljanje novog vida odnosa i direktne veze Orlovske oblasti sa gradovima u Srbiji posebno u sferama trgovine, poljoprivrede, građevinarstva, saobraćaja, kao i sektoru informacione tehnologije.

- Orlovska oblast se posebno ističe u oblasti mašinogradnje, keramičkoj industriji i najvećoj količini proizvodnje žitarica po glavi stanovnika u Rusiji. U susedstvu Orlovske oblasti su okruzi sa 40-50 miliona stanovnika i zato nam je cilj da formiramo logistički centar koji bi bio središte trgovine robom iz Srbije u Rusiju i iz Rusije u Srbiju - rekao je.

Nikolić sa Mančanogm o poseti NR Kini

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom, kome je preneo veoma pozitivne utiske prošlonedeljne posete NR Kini. Kako je saopšteno iz Saveta, Nikolić je posebno zahvalio kineskoj Ambasadi na angažovanju u pripremi i realizaciji posete, koja je uključivala susrete u Pekingu i Sjamenu, kao i obilazak kompanije „Zđin majning“ koja se bavi rudarstvom. Nikolić je, kako se navodi, zamolio kineskog ambasadora da još jednom prenese njegovu zahvalnost na srdačnom dočeku i velikom gostoprimstvu koje je uživao tokom boravka u NR Kini. Istakao je da je posebno impresioniran tehnološkim napretkom, koji se vidi u svakom segmentu života kineskog naroda i slogom, kojom odiše kinesko društvo, u razvoju zemlje na svim nivoima. Sagovornici su se saglasili u očekivanju da će se poslovna saradnja dve zemlje nastaviti kroz konkretne energetske projekte u najskorijoj budućnosti, stoji u saopštenju.

Foto: Tanjug

Unapređenjem ekonomske saradnje kroz čvršće privredne veze naših gradova, regiona, jačaće i sveukupna ekonomska saradnja naših dveju država, naglasio je Filatov.

- Politički odnosi dveju država su na izvanrednom nivou, intezivno radim na tome da se i ekonomski odnosi naša dva naroda podignu na isti nivo. Spaja nas veliko prijateljsvo zajednička vera, tradicija, istorija, želim da nas istim intezitetom spaja i uspešna ekonomska saradnja. Privrednici iz Rusije u Srbiji mogu naći potpunu podršku za svoje investicije i spremnost na otvorenu saradnju - istakao je predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić, saopšteno je iz tog saveta.

#Li Mančang

#Sergej Filatov

#Tomislav Nikolić

'