AKTUELNO

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je da je današnje potpisivanje više sporazuma i ugovora koje finansira Evropska investiciona banka (EIB) rezultat višegodišnjeg rada nadležnih ministarstava, te poručio da je važno da već danas razgovaramo o konkretnim poslovima.

Na konferenciji EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje danas su potpisana dva seta sporazuma koji se odnose na rekonstrukciju brze pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i na podršku regionalnom stambenom programu.

Čadež kaže da je važno da predstavnici kompanija, kojih je na konferenciji bilo više od 160, razgovaraju već danas o konkretnim poslovima na B2B susretima koje je organizovala Komora.

Inače, prvi set sporazuma koji su danas potpisani, kako je rečeno, vredi više od 200 miliona evra, a reč je o kreditima i o bespovratnim sredstvima EU, i odnosi se na rekonstrukciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad, dela Koridora 10.

Foto: Tanjug

Drugi sporazum je o bespovratnim sredstvima od 18 miliona evra, a odnosi se se na podršku regionalnog stambenog programa kojim je obezbeđeno ukupno 105 miliona evra za izgradnju blizu 6.300 stambenih jedinica za izbeglice I raseljena lica iz bivse Jugoslavije.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, i njena koleginica zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, zatim šef Delegacije EU Sem Fabrici, kao i Antonio Tajani predsednik Evropskog parlamenta.

#Ana Brnabić

#Maja Gojković

#Marko Čadež

'