AKTUELNO

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je danas u Loznici da ove godine počinje izrada projektne dokumentacije za brzi put Šabac-Loznica, koji bi do 2020. godine trebalo da bude izgrađen.

- Na izradi projekta radiće Saobraćajni institut CIP, kao i Putevi Srbije, a cilj je da već 2020. možemo da idemo tom trasom, jer je to važno za građane ovog dela Srbije - rekla je Mihajlović i dodala da će projekat utvrditi tačnu trasu buduće brze saobraćajnice, imajući u vidu i mogućnosti za sprovođenje eksproprijacije.

Potpredsednica Vlade je novinarima u Loznici rekla da je na sastancima sa predsednikom Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslavom Milanovićem, i sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, bilo reči i o projektima u oblasti železnice, kao i o sprovođenju ozakonjenja.

- Razgovarali smo o lokalnim putevima koji su važni za ovaj kraj, koje će raditi zajedno Grad Loznica, Ministarstvo i Putevi Srbije, o rekonstrukciji železničke stanice koja će se raditi, kao i o obnavljanju putničkog železničkog saobraćaja, nakon što do septembra budu rekonstruisane dve deonice pruge koja prolazi kroz Loznicu - navela je Mihajlović.

Ona je dodala da će se u narednom periodu razgovarati i o mogućnostima za obezbeđivanje finansiranja za izgradnju pruge Valjevo-Loznica, za koju je iz ruskog kredita za modernizaciju srpske železnice već urađen glavni projekat.

Jedan od povoda za današnju posetu Loznici, pored infrastrukturnih projekata, kako je podsetila, je i pilot projekat uspostavljanja adresnog registra koji se sprovodi u Loznici.

- Danas je postavljena prva od više od 600 tabli sa nazivima ulica koje će biti postavljene u Loznici. Za godinu dana ćemo završiti obeležavanje ulica i kućnih brojeva tako da neće biti nijedne ulice u Srbiji koja nema svoj naziv - rekla je Mihajlović i naglasila da građani koji dobiju novu adresu moći besplatno da zamene svoja lična dokumenta.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa mostom Ljubovija-Bratunac, Mihajlović je rekla da je Srbija most završila u dan kad je dogovoren sa Federacijom BIH, ali da bosanska strana nije uporedo sa gradnjom završavala svoj deo posla u vezi sa zajedničkim graničnim prelazom.- Mi smo svoj deo posla završili u roku, jer znamo koliko ovaj most znači da se ubrza protok i putničkog i robnog saobraćaja. Sada čekamo da se sporazum koji je neophodan za puštanje saobraćaja usvoji na Savetu ministara BIH, i u stalnom smo kontaktu sa bosanskom stranom jer je ovaj most potreban svima - objasnila je Mihajlović.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da današnja poseta potpredsednice Vlade sa celim njenim timom, predstavlja nastavak aktivnosti započetih prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Loznici u septembru prošle godine.

- Tada je predstavljen svojevrstan program razvoja Loznice i ovog dela zapadne Srbije, koji obuhvata podršku privrednicima i poljoprivrednicima i privlačenje stranih investitora, kako bismo zaustavili demografsko pražnjenje ovog prostora. Uslov za to je i dalji razvoj infrastrkture, kako saobraćajne, tako i energetske - rekao je Petrović.

On je dodao da današnja poseta predstavlja primer kako nosioci javnih funkcija treba da obavljaju svoj posao, jer je u poseti Loznici potpredsednica Vlade bila sa celim timom, uključujući pomoćnike ministra, državne sekretare, savetnike, kao i direktore najvažnijih preduzeća iz resora.

Mihajlović je tokom današnje posete Loznici uručila dva rešenja o ozakonjenju objekata na teritoriji Loznice, Milutinu Đuričiću i privredniku Predragu Cvetinoviću.

#Put

#Zorana Mihajlović

#izgradnja

'