AKTUELNO

Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP-a, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP-a na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države.

- Putanja kojom se Srbija kreće u svakom pogledu je pozitivna i održiva, što svi prepoznaju, i naša zemlja je jedna od retkih zemalja u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP-a u sred fiskalne konsolidacije - izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

- To jeste takozvana ekspanzivna konsolidacija, pošto postoji stalna teza o tome da svaka konsolidacija mora da bude restriktivna. Mora, ako ne znate šta radite, mora, ako preterate sa restriktivnim merama i ne znate da ih ukombinujete sa merama koje podržavaju rast - izjavio je Vujović na prvom Biznis Lanč-u u organizaciji AFA ženske mreže.

Kako dodaje, Srbija je 2017. godinu završila sa suficitom od 1,0 odsto BDP-a, a ovu godinu planira deficit od 0,6 odsto BDP-a na nivou centralne države i od 0,7 odsto na nivou opšte države.

- Deficit je četiri puta manji od Mastrihta, a sve zemlje u Evropi imaju problema da ispoštuju Mastriht - ukazao je Vujović.

Reforme i restriktivna politika su, kako je ukazao bile neophodne, jer je situacija u našem budžetu 2014. godine bila katastrofalna.

- Ljudi sprovode reforme da bi sebe pripremili da rade ono što je normalno u budućnosti - poručio je Vujović.

Pročitajte još: Krulj za Skaj njuz: Srbija čvrsto na putu evrointegracija

#Dušan Vujović

#Ministarstvo finansija

'