AKTUELNO

-Srbija ima talentovane mlade inženjere i odličnu univerzitetsku zajednicu, što je dobra osnova za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju - istakao je ministar Nenad Popović, tokom sastanka sa državnim sekretarom za EU i trgovinu Ministarstva inostranih poslova Švedske Oskarom Stenstromom.

Ministar Popović je poručio da Srbija želi da osnaži saradnju sa Švedskom u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, podsetivši na to da naša zemlja za to ima kadrovski potencijal.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije želi da gradi takvu ekonomiju, a da bismo odmakli dalje u tom procesu, potrebna nam je bliža saradnja i razmena znanja sa zemljama koje su svetski lideri u području inovacija, kao što je to Švedska.

On je ocenio da je Srbija, time što po prvi put u istoriji ima ministra za inovacije, već učinila veliki pomak u stvaranju povoljnog institucionalnog ambijenta za razvoj inovacija.

Isti pristup u institucionalnoj podršci inovacijama ima i Švedska, koja u svojoj vladi ima ministra za preduzeća i inovacije, napomenuo je ministar, ukazavši na to da ta zemlja u svojoj inovacionoj politici veliku pažnju posvećuje razvoju inovacija u svojim regionima, čemu teži i Srbija.

Zato ćemo, kako je poručio, ove godine sprovesti program za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara na teritoriji čitave Srbije jer želimo da svakom mladom čoveku u zemlji pružimo jednaku šansu da pokaže svoje znanje i talenat za inovacije.

Država će, takođe, svakom od njih pružiti podršku da osnuje sopstvenu inovacionu startap kompaniju koja će doprineti razvoju ekonomije naše zemlje, objasnio je Popović i dodao da je to način da zaposlimo naše mlade i zadržimo ih u Srbiji.

On je ukazao na to da Švedska svake godine ulaže četiri odsto BDP u istraživanja i razvoj, što je nivo ulaganja koji Srbije ne može brzo da dostigne.

Vlada Srbije je, kako je podsetio, ove godine opredelila pet puta više sredstava za razvoj inovacija i inovacionog preduzetništva u odnosu na prošlu godinu, što je pokazatelj da vidi razvoj inovacija kao jednu od glavnih šansi za povećanje zaposlenosti i rast ekonomije.

#Ekonomija

#Nenad Popović

'