AKTUELNO

Kompanija "Rašn koper kompani", jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, saznaje Srpski telegraf.

Ruska firma je ovim povodom uputila zvaničan dopis ministrima privrede i energetike Goranu Kneževiću i Aleksandru Antiću. Ovo nije prvi put da je ova ruska bakarna kompanija izrazila interesovanje za srpsku.

- "Rašn koper kompani" je u 2016. godini učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bora zajedno sa "Amalko grupom". Tada su se upoznali sa radom ove kompanije, a od tada pažljivo prate dešavanja u RTB Boru, pogotovo Vladin program restrukturiranja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

OTPISAN DUG

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da se do sada govorilo o zainteresovanosti Kineza za RTB Bor i da je dobro ako se još neko interesuje za ovo preduzeće.

- Srbiji je važno da nađe rešenje za RTB Bor jer je jasno da mi sami ne možemo da gazdujemo njime. Ako postoji više ponuda, onda je veća šansa da se nađe dobar strateški partner. Za sada svi oni opipavaju teren i gledaju da li mogu da dobiju neke pogodnosti od države. Za početak je važno i to što je na snazi unapred pripremljeni plan reorganizacije, kojim je otpisano 900 miliona evra dugova - kaže Savić.

Cena bakra raste

Cena bakra kontinuirano raste od oktobra 2016. godine, kada je iznosila oko 4.700 dolara, i sredinom septembra 2017. dostigla je 6.800 dolara po toni. Na uspešnije poslovanje RTB Bora uticaće to što će količine proizvedenog bakra u 2017. biti veće nego prethodnih godina, pošto će ove godine nova topionica praktično prvi put raditi punim kapacitetom.

NAJVEĆI RUDNIK

"Rašn koper kompani" je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Ova kompanija poseduje dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude.

Pored pet postojećih, ova kompanija gradi jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi. U rudnik je uloženo 1,3 milijarde dolara, a kada 2019. bude pušten u rad, prerađivaće 28 miliona tona ruda godišnje.

Ulažu 560 miliona evra

Kako Srpski telegraf saznaje, "Rašn koper kompani" zainteresovana je za kupovinu većinskog paketa Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i za to je spremna da izdvoji 560 miliona evra. Plan je da država za 60 odsto vlasničkog kapitala dobije 331 milion evra, dok bi oko 230 miliona evra otišlo na unapred pripremljeni plan reorganizacije, na otplatu preostalog duga. Prema našim saznanjima, Rusi bi zadržali isti broj radnika i ne bi im smanjivali zarade. Njihova namera je da ulože u dalji razvoj rudnika, kao i u razvoj kapaciteta topionice i rafinerije i da ponovo postave kompaniju u položaj jednog od najvećih i najvažnijih industrijskih preduzeća Evrope.

#RTB Bor

#Rusija

'