AKTUELNO

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, rekao je da se u okviru oživljavanja zadruga zaokružuje jedan deo posla i da će danas biti potpisano osam ugovora, kao i to da su do sada potpisana četiri.

- Jug Srbije, pet upravnih okruga, ukupno 12 zadruga. Na neki način smo išli ravnomerno da imamo po jednu novu zadrugu i po jednu postojeću i da pokrijemo to kompletno. Gde je jednostavna da u ovoj godini izvučemo neka iskustva pouke iz ovog dela, a onda ćemo i do konca godine da odradimo nešto u zapadnoj i istočnoj Srbiji, pa i u centralnoj Srbiji. Bili smo pre neki dan u Beogradu. Ostaje nam Vojvodina: Banat, Bačka, Srem Tako da bismo, hajde da kažemo, tamo do pred Novu godinu definisali celokupnu teritoriju Srbije, da vidimo kako nam izgleda zadrugarstvo trenutno – istakao je Krkobabić.

Ministar je nedavno obišao i Grocku u okolini Beograda i najavio otvaranje 15 zadruga u 15 sela na teritoriji te opštine. Na pitanje kakva je ovde situacija, kada se govori o okolini Beograda, i da li je istina da ukoliko ste bliže većem gradu da sve lakše i bolje ide, Krkobabić je istakao:

Foto: Tanjug

- To deluje tako naizgled. Kad mali proizvođač mora da krenem na pijacu, pa makar i recimo iz Ritopeka opština Grocka, da ne nabrajamo tih 15 sela redom, ima problem. Mora da ostavi dnevni posao, i mora da se bavi da svoj proizvod proda, čeka na pijaci. A pitanje je da li će prodati ili ne, a odvojen je od onih osnovnih poslova koji ima dnevno. I ti proizvođači, mali proizvođači, uglavnom žele da se reše tog dela posle. Žele da to radi neko drugi umesto njih na pravi način da prodaje i da realizuje, a da su oni bave proizvodnjom. Što se Beograda tiče, mi smo grad od dva miliona ljudi. Robu koju koristimo ovde, prehrambenu, ona dolazi iz raznih delova sveta. Apsurdno je to. To smo predsednik opštine Grocka i ja definisali zajedno da 28.000 hektara PKB-a i sve ovo obradivo zemljište u ovim prigradskim opštinama i broj privrednih gazdinstava koji je velik ne može i ne podmiruje potrebe Beograda – napominje Krkobabić.

Prema njegovim rečima, sramota je da Beograd sa svojim potencijalima, svojim selima i vrednim stručnim ljudima koji su posvećeni povrtarstvu, voćarstvu, ratarstvu ne može da podmiri svoje potrebe i zbog toga su neophodne te zadruge.

- Hoćemo da ih formiramo i tu sam naišao na veoma dobar odziv, pre svega lokalne samouprave. Predsednik opštine koji rekao odmah u 15 sela, 15 zadruga krećemo ovih dana i tokom sledeće godine imaćemo lanac zadruga u Grockoj. To su specijalizovane zadruge – rekao je Krkobabić.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'