AKTUELNO

Kompanija "Rašn koper kompani", jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, piše "Srpski telegraf".

Ruska firma je ovim povodom uputila zvaničan dopis ministrima privrede i energetike Goranu Kneževiću i Aleksandru Antiću, navodi list pozivajući se na svoj izvor.

Ovo nije prvi put da je ova ruska kompanija izrazila interesovanje za srpsku firmu.

- Rašn koper kompani je u 2016. učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bora zajedno sa Amalko grupom. Tada su se upoznali sa radom ove kompanije a od tada pažljivo prate dešavanja u RTB Boru, pogotovo Vladin program restrukturiranja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Ruska kompanija je zainteresovana za kupovinu većinskog paketa RTB Bor i za to je spremna da izdvoji 560 miliona evra.

Foto: Tanjug

Plan je da država za 60 odsto vlasničkog kapitala dobije 331 milion evra dok bi oko 230 miliona otišlo na unapred pripremljeni plan reorganizacije, na otplatu preostalog duga.

Kako list navodi, Rusi bi zadržali isti broj radnika i ne bi im smanjivali zarade. Njihova namera je da ulože u dalji razvoj rudnika, kao i u razvoj kapaciteta topionice i rafinerije i da ponovo postave kompaniju u položaj jednog od najvecih i najvažnijih industrijskih preduzeća Evrope.

Rašn koper kompani je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji i poseduje dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude.

#RTB Bor

#Rusija

#kupovina

'