AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić potpisao je u Tibilisiju sa ministarkom pravde Gruzije Teom Culukiani (Tea Tsulukiani) Sporazum o saradnji u oblasti reforme javne uprave, saopštila je danas Vlada Srbije.

Kako se navodi, sporazum se najviše odnosi na unapredjenje usluga uprave, kao i Partnerstva za javnu upravu.

Ministri su se saglasili da se formira radna grupa dva ministarstva koja će na tehničkom i ekspertskom nivou pomagati Srbiji da se primene modeli efikasnije i otvorenije komunikacije sa gradjanima koji se danas uspešno sprovode u Gruziji.

Ružić je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom koji će, zasigurno, doprineti i boljim rezultatima reforme javne uprave u Srbiji.

- Efikasna, transparentna javna uprava predstavlja kičmu otvorene i odgovorne vlade", rekao je Ružić.

On je istakao da je cilj reforme javne uprave da se poslovi sa upravom završe u najkraćem mogućem roku, štedeći gradjanima i novac i vreme, a da se interna komunikacija obavlja preko jedinstvenih baza, kako građani ne bi morali da popunjavaju bezbroj obrazaca ili šetali od institucije do institucije prikupljajući dokumenta.

- S druge strane, ovo je način i da bolje pratimo efikasnost rada službenika i utičemo na poboljšanje rada uprave", zaključio je Ružić.

Gruzija već nekoliko godina primenjuje jedinstveno upravno mesto („one stop shop”) kao model bržeg poslovanja sa upravom.

#Branko Ružić

#Gruzija

#saradnja

'